De stap komt niet geheel onverwacht. Vorige week waren er al geluiden dat Microsoft veranderingen zou aankondigen op licentiegebied en de ’90 dagen-regel’ was een goede kandidaat om te worden geschrapt.

Onder het oude licentiebeleid van Microsoft wordt een licentie voor software in een virtuele machine afgegeven op basis van de fysieke server. Het verplaatsen van een virtuele machine naar een andere fysieke server wordt gezien als een 'licentietransfer'. Microsoft staat binnen een tijdsbestek van 90 dagen maar één transfer toe, wat de flexibiliteit van de virtuele omgeving flink beperkt.

Vandaag maakt de softwarereus bekend dat klanten met ingang van 1 september 2008 41 Microsoft-serverapplicaties binnen een serverfarm kunnen verplaatsen 'zo vaak als nodig is, en zonder de noodzaak om bij te betalen'. “Met de nieuwe bepaling zegt het bedrijf zijn oude 90 dagen-toewijzingsregel vaarwel”, zo staat in een verklaring van het Microsoft.

Onder deze 41 applicaties vallen Microsoft SQL Server 2008 Enterprise, Microsoft Exchange Server 2007 Service Pack 1 Standard en Enterprise, Microsoft Dynamics CRM 4.0 Enterprise en Professional, Microsoft Office SharePoint Server 2007 en de Microsoft System Center-producten.

Daarnaast breidt Microsoft de ondersteuning voor 31 serverapplicaties uit. Deze applicaties krijgen binnen een virtuele omgeving dezelfde ondersteuning als binnen een niet-gevirtualiseerde omgeving.

Bron: Techworld