Tegenover onze Amerikaanse zustertitel NetworkWorld laat een woordvoerder van Microsoft weten dat het bedrijf volgende week dinsdag een aantal veranderingen op licentiegebied zal aankondigen. "Nu servervirtualisatie gangbaar wordt, zal Microsoft op 19 augustus nieuwe licentie- en support policies aankondigen waardoor klanten hun datacenter en zakelijke IT-omgeving dynamischer kunnen maken.”

Licentiebeperking

Onder het huidige licentiebeleid van Microsoft wordt een licentie voor software in een virtuele machine afgegeven op basis van de fysieke server. Het verplaatsen van een virtuele machine naar een andere fysieke server wordt gezien als een 'licentietransfer'. Microsoft staat binnen een tijdsbestek van 90 dagen maar één transfer toe, wat de flexibiliteit van de virtuele omgeving flink beperkt.

“Je mag een softwarelicentie opnieuw toewijzen, maar niet voor korte duur (dat wil zeggen, niet binnen 90 dagen na de laatste toewijzing)”, zo staat in de licentiebepaling voor Windows Server 2003. Dezelfde restrictie van 90 dagen geldt ook voor SQL Server 2005 en Exchange Server 2007. “Technisch gezien moet een virtuele machine drie maanden lang op dezelfde fysieke server blijven”, aldus Burton-analist Chris Wolf die zich uitgebreid heeft verdiept in de licentiebepalingen op virtuele servers.

Hoewel het door Microsoft niet met zoveel woorden wordt gezegd, is de verwachting dat de ’90 dagen-restrictie’ volgende week dinsdag wordt opgeheven. Die voorspelling deed analist Wolf een maand geleden al. "De komende maanden gaan er een aantal dingen veranderen. Ik denk dat de 90 dagen-restrictie komt te vervallen."

Bron: Techworld