Office 2010 is de veertiende editie van het pakket. Microsoft maakte de prijzen bekend voor de Amerikaanse markt. Hoewel er van Office 2010 zes verschillende versies op de markt komen, zijn alleen de prijzen van de vier hoofdvarianten bekend gemaakt: twee Home-versies en twee Professional-versies.

In de Verenigde Staten worden de volgende adviesprijzen gehanteerd: Office Home and Student komt op 149 dollar en mag in een huishouden op drie pc’s worden geïnstalleerd. Wanneer het officepakket voorgeïnstalleerd wordt meegeleverd op een nieuwe pc (Office Starter), dan betalen Amerikanen 119 dollar voor een zogeheten ‘Product Key Card’. Dit is alleen een kaart met een code (zonder dvd en boekje dus) die in de winkel gekocht kan worden. Met de code op deze kaart kan de op nieuwe pc’s meegeleverde Office Standard worden geüpgraded naar een van de volledige versies, maar wel slechts op één computer.

Zakelijke editie

Voor Office Home and Business 2010 zijn deze prijzen respectievelijk 279 (voor twee pc’s) en 199 dollar voor een enkele licentie via een Product Key Card. Office Professional 2010 komt op 499 dollar voor het retailpakket (twee pc’s) en 349 dollar voor de Product Key Card. Office Professional Academic tot slot is alleen verkrijgbaar via ‘geautoriseerde academische wederverkopers’, voor 99 dollar. De prijzen voor upgrades zijn niet bekend.

De eenvoudigste versie (Office Home and Student 2010) bestaat uit Word 2010, Excel 2010, PowerPoint 2010 en OneNote 2010. Dit pakket mag niet voor zakelijke doeleinden gebruikt worden. Dat mag wel met de andere Home-versie: Office Home and Business 2010. Het enige andere verschil is dat hier Outlook 2010 nog in is opgenomen.

Verschillende versies

Tot slot zijn er nog de ‘professionele’ pakketten: Office Professional 2010 en Office Professional Academic 2010. Deze zijn identiek aan elkaar en hebben ten opzichte van Home and Business als extra programma’s nog Publisher 2010 en Access 2010.

Naast de hier genoemde pakketten, zullen er nog twee andere Office-versies verschijnen: Office Standard (een uitgeklede, gratis versie met alleen Word en Excel, die meegeleverd zal worden met nieuwe computers) en Office Professional Plus. De officiële lancering van Office 2010 staat voor juni van dit jaar gepland.

Prijzen in Nederland

Wat de prijzen in Nederland zullen zijn, is nog niet bekend gemaakt. Maar als we de prijzen van voorloper Office 2007 in Nederland afzetten tegen de prijzen in de VS, dan kunnen we wel een redelijk gefundeerde berekening maken.

Gemiddeld zijn de prijzen van de Officepakketten in Nederland namelijk 1,25 keer zo hoog als de Amerikaanse versies, los van wisselkoersen. Als onze redenatie klopt, dan zullen dit - bij benadering - de respectievelijke prijzen in Nederland zijn:

Office Home & Student: € 185,- (volledige versie) / € 149,- (Product Key Card)
Office Home & Business: € 349,- (volledige versie) / € 249,- (Product Key Card)
Office Professional: € 619,- (volledige versie) / € 435,- (Product Key Card)

Office Professional Academic: € 125,- (alleen volledige versie beschikbaar)

Bron: Computer! Totaal