De 'application and multi-server management'-feature stelt databasebeheerder bovendien in staat om policies en applicaties uit te rollen over een 'fabric' van SQL Servers, zo meldt onze Amerikaanse zustertitel Computerworld.

De feature staat op de planning voor de aankomende release van SQL Server (codenaam ‘Kilimanjaro’) die in 2010 op de markt moet komen. Vorige maand werd al bekend dat Microsoft binnen een jaar een Community Technology Preview wil vrijgeven van de nieuwe serversoftware.

Met Kilimanjaro hoopt Microsoft de concurrentie aan te kunnen met de high-end Business Intelligence-spelers als Teradata, Oracle en IBM. Kilimanjaro zal de eerste versie van SQL Server zijn die kan opschalen tot honderden servers en is daarmee geschikt voor het draaien van grote datawarehouses.

Business Intelligence

Een belangrijke rol op het gebied van Business Intelligence speelt ‘Gemini’. Met deze verzameling technologieën kunnen gebruikers Business Intelligence-applicaties bouwen die data uit meerdere bronnen kunnen benaderen en de data ook weer kunnen samenbrengen via bijvoorbeeld SharePoint. De Gemini-technologie zal voor desktopgebruikers worden gekoppeld aan Excel.

Idee is dat IT beter in kaart krijgt hoe data worden gebruikt en de data ook beter kan beveiligen. Ook maakt Gemini databronnen zoals ERP en mainframe-applicaties beter beschikbaar voor eindgebruikers.

SQL Server voor de cloud

Microsoft toonde gisteren tevens een ‘Community Technology Preview’ van SQL Server Data Service, de cloud-versie van SQL Server. De online versie van SQL Server werd al in maart van dit jaar aangekondigd. De online databaseserver zal worden ontsloten via het Simple Object Access Protocol en REST API's. Gebruikers kunnen via een URL gegevens uploaden en data bevragen.

Bron: Techworld