Microsoft zal zijn vhd-formaat (virtual hard disk) onder de osp-licentie (open specification promise) uitbrengen. Vhd is het opslagformaat van Microsoft in zijn virtualisatieproducten Virtual Server en Virtualpc. Ook wordt de technologie gebruikt voor de virtualisatiemogelijkheden in Windows Longhorn Server.

Het vhd-bestand omvat zowel de virtuele machine als de bijbehorende instellingen in één bestand. Volgens Microsoft hebben al meer dan zestig leveranciers waaronder Brocade, BMC, Diskeeper en Xensource, bekendgemaakt eigen oplossingen met het vhd-formaat te gaan ontwikkelen.

Door de osp-licentie krijgen ontwikkelaars en bedrijven die het formaat willen gebruiken, onbeperkt en vrij toegang tot alle benodigde specificaties en protocollen. Bovendien geeft Microsoft de garantie dat iedereen dit kan doen zonder risico te lopen daarvoor te worden aangeklaagd.

Microsoft introduceerde de osp enkele weken geleden. Deze licentievorm is de enige variant die volledig gratis en open is. Bij de introductie maakte de softwarefabrikant al bekend het xml-formaat van Office 2007 en enkele tientallen webservices via de osp-licentie te zullen publiceren.

Dat het bedrijf nu ook het vhd-formaat onder deze licentie schaart, komt als een verrassing. In de strijd met vooral Vmware, lijkt Microsoft momenteel geen middel te schuwen om zijn eigen virtualisatietechnologie tot een succes te maken. Bron: Techworld