De claim van Microsoft kwam maandag, vlak voor de introductie van de nieuwe serie MacBooks van Apple, op het MacWorldfestijn. In oktober vorig jaar claimde Microsoft hetzelfde, ook een dag voordat Apple een nieuw product presenteerde.

De Macs zouden volgens Microsoft een stuk duurder zijn dan pc's van bijvoorbeeld HP en Dell met besturingssysteem Windows. De maker van besturingssysteem Windows stelt dat consumenten voor een gewone, standaard Mac zeker 16 procent, of honderd dollar, extra betalen in vergelijking met pc's. Op de iMac desktop zou zelfs 25 procent Apple-belasting zitten.

Meer voor minder

Een woordvoerder van Microsoft benadrukt tegenover Computerworld dat door de huidige economische situatie mensen bij voorbaat niet voor Macmodellen zouden gaan. "We zitten midden in een lastige periode met een laag consumentenvertrouwen. Ze willen degelijkheid en kunnen zich het niet permitteren om meer te betalen terwijl ze er minder voor terug krijgen."

Pc's met Windows zijn volgens de woordvoerder de beste keuze. "Omdat Apple hoge prijzen handhaaft op de standaard modellen en minuscule kortingen geeft die niet verder reiken dan 5 tot 10 procent."

Applebaas Steve Jobs, momenteel herstellende van een hormoonafwijking, zei dat zijn bedrijf de komende tijd niet van plan is de prijzen voor de Macs te verlagen. Dat terwijl de verkoop de laatste maanden van 2008 wel licht afnam.

Windows-hel

Microsoft en Apple proberen elkaar wel vaker te dwarsbomen. Zo zei Steve Jobs een jaar geleden dat het besturingssysteem Windows te vergelijken valt met de hel. Maar opvallend genoeg prees Microsoftbaas Steve Ballmer afgelopen zomer Apple voor de manier hoe ze software en hardware goed weten te koppelen en dat Microsoft daar van moet leren.