Dat is de mening van een van Amerika’s belangrijkste zakenbank Goldman Sachs. Volgens de bank heeft Microsoft op diverse onderdelen problemen, waarbij de zwakke positie in de mobiele markt wel het meest evident is. Microsoft heeft in het mobiele segment enorm veel terrein verloren aan Apple en Google’s Android en komt daar dit jaar sowieso niet meer bovenop.

Deze maand wordt Windows Phone 7 in de markt gezet en volgende maand worden de eerste telefoons met dat besturingssysteem verwacht. Dat is rijkelijk laat, zegt Goldman Sachs, en zal Microsoft op korte termijn niet helpen.

De bank heeft daarom zijn waardering voor Microsoft verlaagd. Werden investeerders eerder nog aangemoedigd aandelen Microsoft aan te schaffen, nu adviseert de bank die aandelen links te laten liggen. Het advies van de zakenbank werd direct opgevolgd en de aandelenkoers van Microsoft daalde maandag met 2 procent.

Microsoft ontleed

Goldman Sachs is overigens in zijn waardering van Microsoft niet over een nacht ijs gegaan. In een 27 pagina’s tellend rapport, dat door de website Techflash.com is ingezien, is de softwaregigant uit Redmond tot op het bot ontleed en in stukken gehakt. Alle losse onderdeel van Microsoft zijn op hun eigen inhoud gewaardeerd.

De divisie dat verantwoordelijk is voor Windows en Windows Live is het meest waard: 107,2 miljard dollar. Dat komt omdat de omzet in Windows 7 de komende drie jaar wel robuust zal blijven. De stormachtige opkomst van de tablet vormt wel een risico voor Windows. Daarnaast wordt piraterij een nog grotere kostenpost nu de vraag naar pc’s steeds meer wordt gedomineerd door opkomende markten, zegt Goldman Sachs.

SaaS: kans en bedreiging

Microsoft Business Division is volgens Goldman Sachs 99,6 miljard dollar waard, mede door Office 2010. Daarnaast is de verschuiving naar SaaS zowel een kans als een bedreiging, zegt de bank. De divisie Server & Tools is 43,4 miljard dollar waard. Azure kan volgens Goldman Sachs een dominante speler in de cloud worden. Hyper-V is volgens de bank de komende jaren geen serieuze concurrent voor VMware.

De kleinste divisie is die van Entertainment & Devices; de divisie die verantwoordleijk is voor de Xbox is 3,6 miljard dollar waard. Kinect zou wellicht de winstgevendheid van de divisie verhogen en Xbox Live is een van de grootste betaalde cloud community service die er bestaat. Als de divisie wordt verzelfstandigd, zo zegt Goldman Sachs, zou het zonder de overheadkosten die het nu heeft nog wel eens winstgevend kunnen zijn.

Bing blijft verlieslatend

De divisie Online Services wordt door de bank gewaardeerd op 4,9 miljard dollaren is op dit moment een van de grootste verliesgevende activiteiten van Microsoft. Winstgevendheid wordt ook in de komende twee tot drie jaar niet voorzien. De divisie die onder meer de zoekmachine Bing onder zijn vleugels heeft, moet zorgen voor schaalvergroting door een overname te doen.

Als alle losse waarderingen per divisie bij elkaar opgeteld worden, zou het bedrijf 259 miljard dollar waard zijn. Dat is 52 miljard dollar meer dan de huidige beurswaarde van het bedrijf van 207 miljard dollar.

'Afstoten Xbox onnozel'

Matt Rosoff, een analist van Directions on Microsoft, zegt de redenering van Goldman Sachs te begrijpen, maar vindt het onnozel om winstgevende activiteiten af te stoten. “Xbox zal meer verliezen dan winnen als het op eigen benen moet staan.” Wel geeft hij Goldman Sachs gelijk in het oordeel dat Microsoft geen synergie kan ontwikkelen tussen de zakelijke en de consumentendivisies.

Volgens Rosoff speelt de defensieve strategie van Microsoft in het beschermen van Windows het bedrijf parten. “Ze gingen in gameconsoles omdat ze dachten dat mensen mogelijk liever een 300 dollar kostende videogamemachine kochten dan een Windows pc. Datzelfde geldt voor smartphones”, zegt hij.