Dat heeft een jury in Texas deze week beslist. Het patent van I4i stamt uit 1998 en beschrijft een methode om de structuur en metadata los te koppelen van een documentbestand.

Sinds Microsoft een aantal jaar geleden besloot om XML als documentformaat te omarmen, heeft het willens en wetens dit patent geschonden, stelde I4i. De softwareproducent gebruikt de technologie onder meer in Office, Vista en .Net. De jury gaat hier in mee en Redmond moet 200 miljoen overmaken naar het bedrijf uit Toronto, Canada.

Microsoft is teleurgesteld en gaat in hoger beroep. "We geloven dat het bewijs duidelijk laat zien dat we geen inbrek maken en dat het i4i patent ongeldig is. We geloven deze boete juridisch en feitelijk niet onderbouwd is en vragen de rechtbank om tot een nieuw vonnis te komen", stelt het bedrijf in een reactie.

Texaans patentparadijs

Onlangs kreeg Microsoft ook al een megaboete opgelegd in een andere patentzaak. Het softwareconcern moest hier 388 miljoen dollar betalen aan patenthouder Uniloc. Ook in deze zaak ging Microsoft in beroep.

Oost-Texas is wereldberoemd om zijn patentzaken. De jury's in het district staan erom bekend dat ze snel tot een oordeel komen, dat bovendien relatief vaak in het voordeel van de klagende patenthouders. Critici vinden het om die reden een walhalla voor patenttrollen.