De details over het precieze schadebedrag werden gisteren vrij gegeven door rechter Marscha Pechman die de zaak onder haar hoede heeft. De 8,5 miljard schadevergoeding die de aanklagers van Microsoft eisen, is berekend door Keith Leffler, econoom aan de universiteit van Washington. Hij werkt voor de groep aanklagers als expert en stelde dat Microsoft 8,5 miljard dollar kost om alle 19,4 miljoen pc's met de beruchte Vista Capable sticker te upgraden. Microsoft vindt het bedrag volledig uit de lucht gegrepen.

Leffler berekende begin dit jaar dat Microsoft ongeveer 1,5 miljard dollar zou hebben verdiend met de Vista Capable sticker.

Veel gebruikers van computers met zo'n sticker constateerden na aanschaf dat hun nieuwe pc alleen geschikt was voor de laagste en beperkte versie van Windows Vista, Home Basic. En in veel gevallen konden gebruikers niet upgraden naar hogere versies van het besturingssysteem omdat hun computers niet de vereiste hardware had.

De aanklagers stellen daarom dat zij misleid zijn door Microsoft en eisen geld om hun computers te verbeteren. eerder deze week onthulde de rechter ook een bewijsstuk van de aanklagers, een interne e-mail van Microsoft, waarin zou staan dat Microsoft zou hebben overwogen de naam WindowsVista bij Home Basic weg te laten. Omdat deze versie te ver af zou staan met andere versie van Vista die nog in ontwikkeling waren.

Microsoft reageerde hierop door te zeggen dat de e-mail verkeerd is begrepen. De softwarereus stelt dat de discussie over de naam alleen maar ging over dat het weglaten van Windows Vista bij Home Basic te veel verwarring zou opleveren bij gebruikers.