Want opnieuw daalden de gebruikersaantallen van Microsofts browsers Internet Explorer en Edge. We gebruiken de maatstaf van Edge's aandeel op alle Windows 10 pc's - dat vormt een nauwkeuriger beeld van het gebruik van gebruikersadoptie - en ook hier werd een nieuw diepterecord bereikt.

Dalingen december

Volgens marktvorser Net Applications daalden de twee in de laatste maand van 2018 met 1,5 procentpunten naar 12,4 procent. Dat was de sterkste daling sinds september 2017, los van die keer dat het aandeel fors daalde omdat Net Applications een nieuw meetsysteem invoerde waardoor bots niet langer werden meegeteld.

Het grootste deel van die daling was te wijten aan gebruikers die IE verlaten: de verouderde browser verloor in zijn eentje 1,3 procentpunten en zakte daarmee naar 8,3 procent. Edge raakte maar een tiende van een procentpunt kwijt om uit te komen op zijn eerdere diepterecord van september 2018.

Geen ontwikkeling

Deze daling was verwacht, niet in de minste plaats door Microsoft zelf, die IE aan de kant heeft geschoven en klanten vertelt dat het alleen nuttig is op sommige Windows 7-machines en enkele toepassingen op Windows 10 voor legacy-ondersteuning. De ontwikkeling van de browser is begin 2016 al gestaakt en sindsdien zijn er enkel patches verschenen voor nieuwe kwetsbaarheden.

Hierna: Terwijl Windows 10 eindelijk Windows 7 inhaalde, bleven de gebruikersaantallen van de standaardbrowser dalen, wat het verlies alleen maar dramatischer maakt.

Net Applications berekent gebruikersaandeel door useragent-strings te bekijken van mensen die bepaalde sites bezoeken die zijn aangesloten op diens netwerk. Daarna wordt gekeken naar actieve sessies in plaats van simpelweg gebruikers als in het verleden, zodat Net Applications een duidelijker beeld krijgt van actief gebruik.

Engines van Chromium

In de laatste maand van afgelopen jaar kondigde Microsoft aan dezelfde rendering- en JavaScript-engines te gaan gebruiken die Google's browser Chrome voortstuwen. Met de adoptie van het open source Chromium-project hoopt Microsoft betere compatibiliteit te kunnen bieden (bijvoorbeeld qua extensies).

De softwaremaker repte met geen woord over de tanende relevantie van Edge, maar uit de gegevens van Net Applications blijkt dat Edge sinds zijn verschijning alleen maar gebruikers is verloren, terwijl het nota bene de defaultbrowser is in Windows 10. Het aandeel binnen Windows 10 is nog maar 10,4 procent.

Windows 10 groeit, Edge daalt

De daling is nog dramatischer als je bedenkt dat Windows 10 vorige maand gegroeid is met 1,1 procentpunten, uitkomend op 45,5 procent van alle Windows-pc's, waarmee het OS zoals verwacht net voor het einde van het jaar Windows 7 is voorbij gestreefd met nog iets meer dan 12 maanden op de aftelklok naar het pensioen van het vermaarde besturingssysteem.

Lees verder: Firefox klautert langzaam terug, Chrome groeit door.

En dat is altijd al het probleem van Edge geweest: groei, als het al voorkwam, bleef achter bij de groei van Windows 10. Toen de groei afremde terwijl het OS doorgroeide, nam de relatieve relevantie van de browser alleen maar verder af. En het ergste zit er nog aan te komen. Als deze trend doorzet, zit Edge volgend jaar op zo'n 6,5 procent van de Windows 10-machines.

Firefox klautert terug

Het aandeel van Firefox stond op 9,6 procent, zes tiende van een punt hoger dan de maand ervoor. Dat was de grootste toename in een maand sinds november 2017, toen de browser van Mozilla begon terug te krabbelen van een dieptepunt in het midden van het jaar van 7,7 procent. We verwachtten eerder dat Firefox zou dalen tot onder de 8 procent in maart, maar met deze correctie lijkt het erop dat de browser boven de 9 procent blijft tot mei.

Mozilla moet groei vasthouden als het wil bewijzen dat Firefox toekomst heeft, wat in het verleden lastig is gebleken. Browsers die onder de 10 procent zakken komen die grens in de regel niet meer boven. De groei van vorige maand kan een uitschieter zijn geweest, maar het zou het begin kunnen zijn van een opzienbarende terugkeer.

Op de laatste pagina: Chrome en Safari.

Net als verwacht brak Chrome het punt waarop het op twee derde van alle computers draait. Google groeide met 1,6 procentpunten naar 67,2%. Het was de vierde maand in 2018 dat de toch al grote browser er minstens een heel punt bijpakte. De browser is enorm dominant en als deze lijn doorzet, zitten we nog voor de zomer op 70 procent.

Browserval?

Apple's Safari bleef vlak op 3,7 procent, maar omdat het marktaandeel van macOS/OS X is gegroeid, betekent dat een relatieve afname van Safari. Met 35,1 procent van alle Macs is dat het laagste aandeel van de browser sinds we beginnen met het bijhouden van deze cijfers in de zomer van 2015.

De afwachtende houding van Apple met Safari op de computer in vergelijking met de concurrentie - de browser krijgt slechts eens per jaar een upgrade - heeft de greep van Apple op de gebruikers van de browser verslapt. Safari kan wel eens Edge achterna gaan om dezelfde reden: gebruikers die overstappen op een multiplatform-browser, zodat ze overal verder kunnen werken.