Mensen die direct de nieuwe update van Windows 10 toepassen zodra deze beschikbaar is, kwamen eind vorige week voor een onaangename verrassing te staan: gebruikersdata werden gewist bij het installeren van de October 2018 Update. Door dit fiasco heeft Microsoft de uitrol van de nieuwste update gepauzeerd om het probleem aan te pakken voordat de uitrol verdergaat.

Problemen stabiele versie

Niet voor niets noemen sommige IDG-redacteurs de eerste paar maanden van de nieuwste update een onofficiële bètatest. De versie wordt immers door Microsoft zelf niet stabiel gevonden voor zakelijke uitrol en de cynische kijk is omdat Microsoft flink bezuinigde op zijn testafdeling een paar jaar geleden de gemiddelde gebruiker nu de tester is. Windows 10 wordt pas gereed bevonden voor het bedrijf nadat consumenten tegen de ergste bugs zijn aangelopen.

Zo zagen we al eens problemen met partities die werden verwijderd, populaire SSD's die niet meer werden herkend en andere issues die je niet verwacht met een stabiele versie van een OS. Daarom zijn er ook drie adviezen voordat je een W10-update uitrolt: back-uppen, back-uppen en back-uppen. Maar dat zou je niet zeggen als de Windows 10 update verschijnt in Windows Update.

Tijd voor een waarschuwing

Microsoft kondigt de nieuwe versie wel aan voordat het updateproces begint en geeft aan dat je die zelf moet starten. Omdat er nieuwe apps en features worden geïnstalleerd, duurt het updateproces volgens de melding iets langer dan de meeste andere updates. Maar er wordt niets gezegd over het maken van een back-up. Na het recentste fiasco is het de hoogste tijd dat dit verandert.

Elk half jaar komt er een update uit en voor de gemiddelde gebruiker is het uit de melding van Microsoft waarschijnlijk niet zo duidelijk dat ze een rigoureuze wijziging aan het fundament van hun systeem gaan aanbrengen. Het is het soort update dat een corrupt systeem kan veroorzaken en waardoor bestanden en apps verloren gaan, zoals we de afgelopen jaren al meerdere malen hebben gezien.

Instabiliteit

Daarom zou het zeker geen slechte zaak zijn als gebruikers daarover werden geïnformeerd als de update wordt aangeboden. De nu ingetrokken Windows 10-update wegens massaal dataverlies illustreert dat alleen maar. Behalve problemen met gegevens, hebben we al driver-issues gezien, incompatibiliteit van de software met de pc en andere instabiliteitsissues.

Voor menig technisch onderlegde gebruiker zal dit geen verrassing zijn en die zullen ook vaak een back-up op z'n plek hebben - vooral als een update als deze wordt toegepast. Maar Windows 10 richt zich niet alleen op technische gebruikers: het is een besturingssysteem voor doorsnee gebruikers, die niet weten op welke potentiële dataramp ze afstormen. Tenzij er een back-up is.

Herstelfeature

Denk daarbij aan de Documenten-map, de Afbeeldingen met belangrijke foto's, of zelfs Muziek. Een update waarbij de heleboel wordt gewist is in de beste gevallen al een kleine ergernis, maar zonder back-up is het een grote ramp. Windows 10 heeft een ingebakken herstelfeature en het zou Microsoft sieren om deze geautomatiseerd te koppelen aan Windows 10-onderdelenupdates of in ieder geval te vermelden voordat je de grote update start.

In Windows 10 kun je net als in eerdere versies een reservekopie maken van het systeem en inhoud via Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Back-up. Je stelt hier in dat je automatisch een kopie maakt en op een extern station plaatst, zodat je bij een calamiteit terug kunt rollen naar een eerder herstelpunt. Lees meer over deze feature in dit artikel.

Ook third party-oplossingen zijn een werkbare optie. Diverse externe schijven worden standaard meegeleverd met een back-up-utility om regelmatig reserverkopietjes te maken, maar je kunt er zelf ook eentje inzetten. Je kunt daarbij gaan voor een gratis platform als EaseUS Todo Backup Free, Clonezilla, Duplicati of SyncBackFree.

Andere opties zij premium imagingtools als Acronis True Image of Paragon Drive Copy. Wat je ook gebruikt, het is eens te meer duidelijk dat een back-up geen nice to have is, maar in dit tijdperk waarin radicale updates elk half jaar uitrollen een absolute need to have is - ook voor de gemiddelde gebruiker.