Windows was een van de laatste desktopplatforms dat Secure Shell niet standaard gebruikte. Maar Microsoft gaat het native ondersteunen in Windows. Gebruikers moeten nu nog uitwijken naar bijvoorbeeld SSH-client PuTTY of UNIX-interface Cygwin om SSH te kunnen hanteren. Na zo'n 20 jaar - de laatste 10 is SSH ├ęcht gemeengoed geworden met de IETF-standaardisatie - sluit Microsoft zich aan bij de rest van de wereld.

Drie keer is scheepsrecht

Sterker nog, het PowerShell-team van de softwaregigant pakt het open source-project OpenSSH op, compleet met code-bijdrages en ondersteuning, zodat derden ook makkelijk gebruik kunnen maken van Microsofts code. Dit past in de huidige Microsoft-trend waarin compatibiliteit en open source hoog in het vaandel staan.

Het team probeerde twee keer eerder SSH-support in Windows te regelen, maar beide keren werd het voorstel afgeschoten. Drie keer is scheepsrecht en met de veranderde cultuur besloten de ontwikkelaars een nieuwe poging te wagen. Het PowerShell-project is volgens de aankondiging in een zeer vroeg stadium, dus er is nog niets bekend over wanneer precies OpenSSH een feature van Windows wordt.