Hyper-V (voorheen Viridian) is nu als download beschikbaar op de site van Microsoft. De hypervisor kan worden gebruikt in combinatie met de x64-bèta van Windows Server 2008 die eveneens online beschikbaar is.

Oorspronkelijk stond de bèta omstreeks 27 februari 2008 gepland, de dag waarop de finale versie van Windows Server 2008 wordt onthuld. 180 dagen later moet de definitieve versie van Hyper-V beschikbaar zijn.

Hyper-V gedraagt zich binnen Windows Server 2008 als een ‘rol’ en kan door de gebruiker worden in- of uitgeschakeld. Met Hyper-V ingeschakeld kunnen servers meerdere soorten besturingssytemen naast elkaar draaien. Met een eigen ingebouwde hypervisor hoopt Microsoft het op de virtualisatiemarkt op te kunnen nemen tegen marktleider VMware.

Concurrentie

Volgens Mike Neal, bij Microsoft general manager voor virtualisatie, wordt het een tweestrijd tussen VMware en Microsoft. Platform Strategy Advisor Bram Veenhof van Microsofts Developer & Platform Group durfde onlangs tijdens een virtualisatieseminar op Schiphol-Rijk zelfs de bewering aan dat Microsoft op het gebied van servervirtualisatie groter wordt dan VMware. Of Microsoft het dan gaat winnen op prijs, bleef tijdens de bijeenkomst echter onduidelijk. Microsoft lijkt bovendien Red Hat te vergeten dat ook al cross-platform virtualisatie heeft geïntegreerd in Red Hat Enterprise Linux.

Bron: Techworld