Het traditionele beeld is dat Microsoft niets moet hebben van open source software. Dat beeld moet nu worden bijgesteld. Het bedrijf weet tegenwoordig wel degelijk te waarderen dat er goede software wordt gemaakt voor het Windows platform. Op MIX09 heeft Microsoft zelfs de Windows Web App Gallery geopenbaard, een soort appstore voor gratis .NET en PHP applicaties voor bovenop ISS.

Open source

In de App Gallery staan nu alleen nog open source applicaties. Om te beginnen zijn het er tien, waarvan de meeste blogsoftware zoals Wordpress en BlogEngine, en CMS’en zoals SilverStripeCMS.

De Gallery is te vinden op het Microsoft Web Platform, dat volgens de website “meer is dan gewoon een krachtige bundel tools, servers en technologieën. Het biedt een compleet ecosysteem voor het bouwen en hosten van websites, services en applicaties.”

Installer

Daar kun je ook de Microsoft Web Platform Installer (WebPI) downloaden, die moet zorgen voor een goede installatie. Daar zitten altijd de laatste versies in van ISS, ISS Extensions, Visual Web Developer Express Edition, SQL Server Express Edition en het .NET Framework. Zo heb je dus altijd direct alles bij de hand om te gaan ontwikkelen of om services te draaien.

Gratis beschikbaar

Ontwikkelaars die hier een goede app hebben gebouwd en die app willen delen met de wereld, kunnen dat dus voortaan in de App Gallery doen. Daarmee biedt Microsoft ze een wereldwijd distributiepunt. Overigens hoeft de software niet open source te zijn. Wel moet het aan andere voorwaarden voldoen, waaronder dat het gratis beschikbaar moet zijn. Maar daarmee wordt open source software in ieder geval niet gediskwalificeerd.

Bron: Techworld