Microsoft blijft het zichzelf in de voet schieten met buggy detectiesoftware, geen documentatie en een vreselijke drang om Windows Update te blokkeren op willekeurige machines. Nu zijn enkele oudere Intel en AMD-processoren de pineut en systemen die deze chips bevatten worden niet langer bijgewerkt.

De ellende begon ruim een jaar geleden toen Microsoft meldde niet langer Windows 7 of 8.1 te ondersteunen op de nieuwe zesde generatie Intel Skylake-processoren. Microsoft is daar later op terug gekomen en heeft de eisen "verhoogd" naar de zevende generatie Kaby Lake en Bristol (Ryzen) processoren.

Microsoft is vorige maand begonnen met het blokkeren van deze systemen door gebruikers te trakteren op een "Unsupported hardware"-foutmelding en het afsluiten van het Windows Update-systeem op de geïdentificeerde hardware.

Het bedrijf ging echter de fout in door systemen met zesde generatie-processoren te blokkeren vanwege de aanwezigheid van Carrizo DDR4-geheugenmodules. Deze fout werd gelukkig redelijk snel hersteld, maar het bedrijf uit Redmond lijkt toch weer de fout in te zijn gegaan.

Op de volgende pagina: Generatie min één?

De eerste klachten over het blokkeren van oudere processoren kwam van het forum van Tweakers (GoT). Gebruikers meldden dat een oude Intel Pentium Dual Core E5400 draaiend op 2.70GHz dezelfde foutmelding kreeg als de zevende generatie Intel-processoren. De E5400 is echter geen zevende generatie-chip, sterker nog, het is zelfs geen nulde generatie chip. De Processor draagt de codenaam Wolfdale mee en is uitgebracht in 2009, nog voor de Nehalem-series. Hierdoor zou je kunnen spreken van generatie -1.

Het probleem lijkt hetzelfde te zijn als die van de verkeerd geïdentificeerde Carrizo DDR4-machines. Als je Windows Update uitvoert om de patches van deze maand te installeren krijg je een melding dat er niet gezocht kan worden op nieuwe updates of de "Niet ondersteunde hardware"-foutmelding.

De E5400-processor is overigens niet de enige die wordt geblokkeerd door Microsoft. In de zelfde forumthread laat gebruiker E-Bastard weten dat zijn Celeron J1900 (een Bay Trail-D Intel processor, uitgebracht in november 2013) ook niet langer wordt ondersteund door Windows 7 update. Intel zegt dat de J1000-series overweg kan met 64-bit Windows 7 maar niet met de 32 bit-versie van het besturingssysteem. Uit de post wordt niet duidelijk welke versie van Windows de klager draait.

Weer een andere post op het forum, gaat over een videokaart van AMD. emanuelhut zegt z'n videokaart te hebben vervangen door een AMD Radeon RX480. Deze videokaart is vorig jaar juni uitgekomen, maar wordt op dezelfde manier behandeld als AMD's Ryzen-processoren. En dat terwijl Microsoft met geen woord rept over videoprocessoren in diens statement.

Workaround

Er is gelukkig een onofficiële workaround voor handen. Wij schreven een tijd geleden over een patch waarmee je de controle kan uitschakelen en alle updates weer normaal kan installeren. Dit is uiteraard iets dat je op eigen risico moet doen. Microsoft heeft nog niet aangegeven wat de oorzaak is van dit probleem.