Binnen Microsoft werd in 2005 een discussie gevoerd of Home Basic het label Vista wel verdiende. Dat zou blijken uit interne e-mail binnen van Microsoft uit augustus 2005. De e-mail is onderdeel van het bewijs dat de aanklagers tegen Microsoft hebben ingediend bij de rechter in de Vista Capable rechtszaak.

Besodemieterd

De gedupeerde gebruikers die een rechtszaak zijn begonnen tegen Microsoft stellen dat de Home Basic versie van Vista niet als Vista gezien kan worden. Ze voelen zich daarom, met de aanschaf van een pc die alleen Home Basic aankon terwijl er Vista Capable opstond, door Redmond besodemieterd.

De interne e-mail zou suggereren dat de klagers het bij het juiste eind hebben. In de mail zou staan dat het verwijderen van de naam Vista "de verwachtingen van de gebruiker beter op een lijn zou brengen met de duidelijke verbeteringen die zichtbaar zijn in de Vista Premium versies." Home Basic zou alleen het generieke Windows-merk meekrijgen, zo werd gepleit.

Niet alleen een groep medewerkers binnen Microsoft was ervoor om de naam Vista bij Home Basic te schrappen. Volgens de aanklagers waren ook een aantal OEM partners ervoor om de simpelste versie van het besturingssysteem geen Vista te noemen. Vooral computerbouwer Dell zou het initiatief hebben gesteund.

Vista familie

Microsoft claimt dat de aanklagers de mail verkeerd hebben geïnterpreteerd. De discussie over de naam zou alleen maar ingaan op het feit dat "het verwijderen van de naam Windows Vista alleen maar verwarring zou opleveren bij gebruikers. En dat gebruikers zouden denken dat zij niet de laatste versie van het besturingssysteem op hun nieuwe pc hadden staan, terwijl dat wel het geval was." En "vanuit het perspectief van computercode kan een jury alleen maar concluderen dat Vista Home Basic een onderdeel is van de Vista familie," aldus Microsoft in een reactie op de aanklacht.

Vista Home Basic is de spil in een rechtszaak die is aangespannen door ontevreden consumenten. Gebruikers die een pc kochten met een Vista Capable sticker, konden alleen de meest eenvoudige versie van het besturingssysteem draaien. Upgraden naar de Premium versie van Vista was niet mogelijk omdat hun computer niet de vereiste hardware-specificaties had.

Daarop klaagden duizenden gedupeerde consumenten Microsoft begin 2007 aan en eisten een schadevergoeding. In april 2009 zal de rechter de zaak inhoudelijk behandelen.