Windows Compute Cluster Server 2003 komt voort uit Microsofts Research-project, dat in 2000 werd gestart. De software combineert het Windows-os met een message passing interface (mpi) en een takenplanner van Platform Computing.

Gebruikers moeten minstens twee 64-bit servers hebben – één die als hoofdnode en één die als 'compute-node' functioneert.

Microsoft zegt met het nieuwe besturingssysteem een platform te willen bieden voor werkgroepen en bedrijven die veeleisende taken draaien. Linux is nu nog de dominante speler op de 'high performance'-markt. Maar volgens Microsoft gaat er de komende jaren veel veranderen.

"Klanten zullen merken dat dit besturingssysteem beter in hun it-omgeving past dan Linux. Het is makkelijker te beheren en makkelijker te implementeren", stelt Bob Muglia, senior vice-president server and tools bij Microsoft.

Windows Compute Cluster Server 2003 kost 496 dollar per server of per node in een cluster, aldus Microsoft. De software, die overigens alleen mag worden gebruikt voor dedicated servers, is verkrijgbaar via licentieprogramma's en oem's. Bron: Techworld