Via Windows Update krijgen computers met Windows Vista de komende weken een programma dat op zoek gaat naar SoftMod. Met deze crack denkt Vista dat het besturingssysteem al in de fabriek is geïnstalleerd en geactiveerd. SoftMod moet in principe op een cd-rom staan die bij elke start van de computer laadt. 

Op het WGA blog van Microsoft staat dat het opsporen van de piraterij zich beperkt tot de Engelse editie van Windows Vista Ultimate, een van de duurste uitvoeringen. Als de update SoftMod heeft gevonden, verschijnt een melding dat ‘Windows gerepareerd moet worden’. Hierbij staat een link naar een Microsoft website met verdere instructies.

Illegale versies van Windows XP probeert Microsoft al jaren uit te bannen. In 2006 werd elke XP versie geconfronteerd met een Windows Genuine Notification (WGA) melding. Deze software controleerde of de geïnstalleerde versie wel geautoriseerd was. Als dit niet het geval was, werd de gebruiker geconfronteerd met pop-ups, vertraagd opstarten en was er geen toegang meer tot updates.