In het aangepaste voorstel worden de browsers niet langer alfabetisch gerangschikt, maar wordt de volgorde willekeurig gegenereerd. Opera, Google en Mozilla hadden eerder betoogd dat een alfabetische volgorde vooral Apple (de meest linkse plek) in de kaart speelt.

Financieel persbureau Bloomberg schrijft over de wijzigingen op basis van twee anonieme bronnen. Verwacht wordt dat Microsoft op 15 december een definitieve schikking zal treffen met de EC. De Europese Commissie heeft al eerder laten weten dat het akkoord is met het schikkingsvoorstel van Microsoft, en dat ze het dossier graag snel sluit.

Via een update verspreid

Als alle partijen akkoord zijn, dan zal Microsoft het browserkeuzescherm als update naar alle Windows-gebruikers sturen. Computergebruikers kunnen dan kiezen uit vijf browsers: Safari, Chrome, Opera, Internet Explorer en Firefox.

De met IE concurrende browsers hebben ook kritiek op het feit dat het browserkeuzescherm draait in Internet Explorer. Bloomberg schrijft dat Microsoft de andere browsermakers hier ook tegemoet in wil komen in het scherm in een "webpagina" zal tonen, maar onduidelijk blijft in welk programma die pagina dan getoond wordt.

Bundeling met Windows

Het was Opera dat in december 2007 een klacht indiende bij de Europese Commissie over de bundeling van Windows en Internet Explorer. Die klacht leidde tot het antitrustonderzoek van de Commissie, dat uitmondde in het browserkeuzescherm.

Lobbygroep ECIS, dat Microsoft-tegenstanders in Brussel vertegenwoordigt, demonstreerde in september al een 'eerlijk' browserkeuzescherm, dat geen IE nodig heeft om vertoond te worden en dat geen downloaddrempels voor andere browsers opwerpt. Met dat alternatieve scherm wilde ECIS laten zien dat een eerlijk browserkeuzescherm maken helemaal niet zo moeilijk is als Microsoft doet voorkomen.