Microsoft bijt andermaal in het stof tegen het kleine Canadese bedrijf i4i. In hoger beroep is de Office-maker wederom veroordeeld wegens grootschalige en bewuste patentschending in de tekstverwerker Word. De rechter handhaaft de eerdere megaboete van 290 miljoen dollar en ook het verkoopverbod van Word 2007 in de Verenigde Staten.

Word aangepast

Microsoft kiest echter eieren voor zijn geld en heeft meteen na het vonnis aangekondigd dat het per 11 januari een aangepaste uitvoering van Word 2007 en Office 2007 zal verkopen. Daar is dan de omstreden 'custom xml'-functionaliteit uitgesloopt. Reeds verkochte software hoeft niet aangepast te worden. En Office 2010, dat aanstaande juni op de markt komt, bevat geen illegale code meer, verzekert Microsoft.

De zaak speelt sinds dit voorjaar, toen een Texaanse jury Microsoft schuldig achtte aan grove patentschending. De rechter onderschreef die mening en legde Redmond bovendien een verkoopverbod voor Word op. Microsoft stelde vervolgens dat dit zou leiden tot "ontwrichting van de samenleving". Het bedrijf kon nog wel uitstel van het verkoopverbod afdwingen. Nu moet het alsnog door de knieën voor de Canadese dwerg i4i.

Moedig tegen Goliath

i4i is uitzinnig met het vonnis in hoger beroep. Het kenschetst dit als "een enorme overwinning voor i4i en een hart onder de riem voor getalenteerde uitvinders wiens patenten worden geschonden". i4i-ceo Loudon Owen vervolgt: "Dezelfde lef en integriteit die nodig zijn om uitvindingen te doen en anders te denken dan de kudde, vormen de kern van het succes van patentzaken tegen kolossen als Microsoft".

Microsoft laat het er waarschijnlijk niet bij zitten. Het overweegt andermaal in hoger beroep te gaan en de zaak aan te kaarten bij de Amerikaanse Hoge Raad.