Microsoft heeft op 31 augustus een patent gekregen op de manier hoe computers worden afgesloten. In het patent zijn "aspecten opgenomen waarbij het besturingssysteem een commando krijgt om te beginnen met afsluiten, en daarbij automatisch applicaties sluit die het afsluiten vertragen en geen open venster op het hoogste niveau hebben".

In het patent is ook een systeem opgenomen waarbij gebruikers via een grafische interface de optie krijgen om automatisch alle draaiende programma's direct af te sluiten. Verder bevat het patent de basale stappen die nodig zijn om een besturingssysteem af te sluiten.

Microsoft patenteert niet alleen een snellere manier van het afsluiten van Windows, ook OS X en Linux worden expliciet vermeld in de aanvraag. "De volgende aspecten hebben de focus liggen op een Windows gebaseerd besturingssysteem. Het zal echter duidelijk zijn dat aspecten van de uitvinding ook van toepassing zijn op andere besturingssystemen, inclusief maar niet uitsluitend, Mac en Linux-gebaseerde besturingssystemen."

Ook betrekking op andere OS'en

Het patent is in 2005 ingediend, drie maanden voordat Windows Vista beschikbaar kwam voor zakelijke gebruikers. Het patent gaat over het afsluiten van besturingssystemen in het algemeen en heeft dus niet enkel betrekking op Windows, concludeert Conceivably Tech: "Microsoft heeft een patent ingestuurd dat ervoor moet zorgen dat Windows, maar ook andere besturingssystemen, sneller afsluiten. Inclusief Apple's OS X."

TheNextWeb acht het onvermijdelijk dat er een rechtszaak wordt opgestart nu het patent is toegewezen. "Op een gegeven moment zal iemand deze waanzin moeten stoppen. Het is net alsof iemand het wiel patenteert."

Klik voor een grotere weergave