Microsoft maakt geen vrienden met gebruikers die bij Windows 7 en 8.1 willen blijven. Keer op keer weet Microsoft de door gebruikers opgelegde blokkades weer te omzeilen en te verrassen met een upgrade-popup.

Even leek het erop dat Microsoft z'n leven wilde beteren na alle klachten die het bedrijf ontving over de gedwongen update. Op de support-pagina van het bedrijf was een guide te vinden waarin werd uitgelegd hoe de upgrade-meldingen konden worden verborgen.

Zoethoudertje

Helaas was dat niet meer dan een zoethoudertje. Josh Mayfield, maker van de applicatie GWX Control Panel, meldt dat Microsoft wederom wijzigingen heeft doorgevoerd aan de KB3035583-update voor Windows 7 en 8.1 Deze nieuwe versie checkt twee keer per dag of eerder gemaakte blokkades omtrent Windows 10 actief zijn en schakelt deze automatisch weer uit.

Zelfs handmatige register-aanpassingen worden weer ongedaan gemaakt waardoor de Windows 10 upgrade-meldingen ongeveer twee keer per dag op je scherm kunnen verschijnen. Dit komt omdat de nieuwe KB3035583-update een extra achtergrond-taak installeert die onder andere de AllowOSUpgrade-waarde weer wijzigt naar "1". Uiteraard kan je deze wijzigingen weer zelf ongedaan maken maar dat heeft dus maar effect voor twaalf uur.

Gebruikers worden om de tuin geleid

Het ziet er naar uit dat Microsoft's nieuwe upgradebeleid flink wat kracht bij wordt gezet en er alles aan doet om mensen over te laten schakelen naar Windows 10. Of ze het nou willen of niet. Het bedrijf doet dat op een zeer slinkse manier. Ze brengen geen nieuwe updates uit die deze wijzigingen doorvoeren, maar passen een oude(re) update steeds opnieuw aan om zo de gebruiker om de tuin te leiden. De KB3035583-update stamt uit april en is inmiddels al negen keer gewijzigd.

Mocht je toch alle updates en wijzigingen willen tegenhouden is het dus zaak de oude update te verwijderen en deze wijzigingen door te voeren. Uiteraard kan je ook Mayfield's GWX Control Panel applicatie installeren om de boel tegen te houden. Dit zijn echter maar tijdelijke oplossingen. Microsoft zal daar opnieuw wat op verzinnen.