Maar ik ben niet de baas over Windows. Momenteel is niemand dat. Sinds Terry Myerson Microsoft in maart 2018 verliet heeft niemand het stokje overgenomen bij het bedrijf. Het gebrek aan een topman die Windows stuurt is wellicht de reden waarom Windows een nieuw kwaliteitsdieptepunt bereikte met de Windows 10 October 2018 Update.

Voorgeïnstalleerd klein Windows

Hoe het ook zij, Windows Lite, ook bekend als Windows Core OS (WCOS) zal in 2019 arriveren, als we de geruchten mogen geloven. Ik verwacht niet dat je deze versie daadwerkelijk in de winkel zult kopen. In plaats daarvan ga je hetzelfde zien als eerder met Windows RT en Windows 10 S: voorgeïnstalleerd op het speciaal voor het OS gebouwde laptops.

Lees meer over de nieuwsre lichtgewicht versie van Windows, hoe die ook gaat heten, in ons eerdere achtergrondartikel Wat is Windows Lite?

Ik vermoed - weten doet niemand het, maar het wordt breed aangenomen - dat het doek van Windows Lite wordt getrokken op Microsofts ontwikkelcongres Build 2019. Wanneer dat precies is weten we ook niet, want er is geen officiële datum bekend, maar in het verleden werd de conferentie in april/mei gehouden.

Tot die tijd is er veel giswerk over wat er precies staat te gebeuren. Wat we weten is dat de lichte versie gebouwd is op OneCore, het hart van Windows 10. Maar OneCore is net als de Linux-kernel enkel de kale basis van een volledig besturingssysteem. Theoretisch kan Microsoft verschillende platforms bovenop OneCore bouwen, waarvan sommige niet op Windows hoeven te lijken.

OneCore-varianten

Sterker nog, voordat Myerson vertrok, was er een plan om in 2019 meerdere OneCore-gebaseerde apparaten uit te brengen, zoals de Surface Pro 6, de HoloLens en volgend jaar de nieuwe generatie van de Xbox, die codenaam Scarlett heeft. Op dit moment weten we alleen zeker dat OneCore gebruikt gaat worden voor Windows Lite.

In hoeverre Windows Lite zal lijken op Windows 10? Helemaal niet zelfs, als we de artikelen van Brad Sams geloven, die alle ontwikkelingen van Windows Lite op de voet volgt. Windows Lite lijkt alleen Progressive Web Apps (PWA's) en apps voor het Universal Windows Platform (UWP) te draaien.

32-bit apps

Als dat inderdaad het plan is, kampt Microsoft al bij het verschijnen met twee grote problemen. In de eerste plaats is dat het issue dat Windows RT de kop kostte en waardoor Windows 10 S nog steeds op zoek is naar gebruikers. Deze versie van Windows draait geen normale 32-bit Windows-programma's, wat de meeste gebruikers wel verwachten.

Ten tweede de vraag waar Microsoft in het verleden geen goed antwoord op had, namelijk: hoe noem je een Microsoft OS dat geen Windows-programma's draait? Ik heb geen flauw idee, maar de softwaremaker zou er goed aan doen om het geen Windows te noemen. Zou het bedrijf daadwerkelijk drie keer op een rij dezelfde branding-fout maken?

Succes van Chrome OS kopiëren

We gaan het zien. Aan de andere kant, als Microsoft het besturingssysteem geen Windows gaat noemen, gaan mensen het dan wel kopen? Ik betwijfel het. Chrome OS is het enige nieuwe desktop-besturingssysteem dat een publiek heeft gevonden in enkele decennia. Ik kan nauwelijks geloven dat een niet-Windows 'Windows' dat succes weet te herhalen.

Chrome OS werkt namelijk omdat het bekende elementen heeft als de populairste browser en een interface naar Google's grote cloudgebaseerde diensten. Windows Lite is veel te laat op het cloudfeestje om nog mee te feesten. De andere features waar we over lezen lijken herhalingszetten van eerdere mislukte pogingen Windows RT en 10 S.

Wat is de meerwaarde?

Bedrijven willen Windows 10 met alle toeters en bellen, geen afgeslankte versie of crippleware van Windows. Aan de andere kant willen consumenten geen nieuwe interface leren om hetzelfde te doen als ze eerder al konden doen. Kortom, wat is het nut? Als er al een solide bedrijfsreden is om Windows Lite te nemen, heb ik hem nog niet gezien. Jij?