Steve Ballmer presenteerde de bèta van het nieuwe besturingssysteem op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Eind deze week is het voor iedereen mogelijk de officiële bètaversie te downloaden en te testen.

"Ik geloof dat Windows in het centrum van het technologische zonnestelsel van mensen zal blijven", aldus Ballmer, zeker van zichzelf als altijd. "We stoppen alle juiste ingrediënten erin: eenvoud, betrouwbaarheid en snelheid en we werken hard om het goed en klaar te krijgen."

Microsoft wil met Windows 7 inspelen op 'het nieuwe werken'. Zakelijke gebruikers moeten met behulp van het systeem overal productief kunnen zijn. Daarvoor moet volgens Microsoft de beveiliging van it-omgevingen verhoogd en verbeterd worden. Ook probeert de softwaregigant met Windows 7 het beheer van bedrijfsnetwerken soepeler te laten verlopen.

Ipv6-verbindingen

Voor dit doel heeft Microsoft een aantal nieuwe applicaties ontwikkeld die menig beheerder wel zal zien zitten. Met het programma 'Direct Access' zouden VPN-verbindingen niet meer nodig zijn. Beheerders kunnen, met behulp van Windows Server 7, beveiligde ipv6-verbindingen opzetten. Verder heeft Microsoft een manier bedacht om de communicatie met zustervestigingen van een bedrijf te verbeteren. Met ‘Branche Cache’ wordt data die eenmaal door een medewerker is opgevraagd gecached, waarna anderen de file niet helemaal uit het hoofdgebouw hoeven te halen. Dat scheelt een stuk bandbreedte.

Op beveiligingsgebied wordt Windows 7 uitgebreid met programma's als 'AppLocker'. Dit programma is bedoeld om datastromen beter te kunnen stroomlijnen. Met AppLocker is het mogelijk om verschillende applicaties te blacklisten en whitelisten. Beheerders kunnen zelfs alle applicaties blokkeren van een bepaalde softwaremaker.

Toch eerst naar Vista

Windows 7 borduurt voort op Windows Vista, de geplaagde opvolger van Windows XP. Op dit moment heeft veertig procent van de pc-gebruikers Vista draaien, maar op de zakelijke markt is dat aandeel veel lager. Een kwart van de kleine bedrijven en maar tien procent van de grote bedrijven waagden de overstap naar Vista. Men wacht liever op de opvolger. Maar als het aan Microsoft ligt kom je toch niet uit onder een migratie naar Vista, ook al staat de opvolger al zowat klaar. "Wacht niet op Windows 7", adviseert Olivier van Noort, Windows Client Marketing manager, namens Microsoft Nederland. Volgens hem is het zaak om te starten met de migratie naar een 'modern besturingssysteem' om verschillende applicaties te testen en zeker te zijn van de compatibiliteit.

Voor it-omgevingen die nog met XP werken is het compatibiliteitgat naar Windows 7 ongeveer gelijk aan dat naar Vista. Van Noort zegt dat het voor die omgevingen het beste is als alles wordt voorbereid voor een overstap, met Vista als 'smeerolie'. Die overstap van XP naar Vista levert volgens Microsoft nu ook veel minder moeilijkheden op dan een paar maanden geleden, omdat er veel meer drivers beschikbaar zijn. Overigens brengt Microsoft nog security updates uit voor XP tot en met april 2014. It-omgevingen die nog draaien op Windows 2000 moeten voor het tweede kwartaal van 2010 gemigreerd zijn naar Vista, adviseert Van Noort.

De officiële publieke bètaversie wordt 9 januari in de VS gepubliceerd en draait 'goed op computers waar Vista ook goed op draait'. Windows 7 kan over Vista heen geïnstalleerd worden. Maar Microsoft adviseert om het programma op een andere pc te zetten. Het besturingssysteem zal eerst beschikbaar zijn in onder andere het Engels, Frans, Duits en Chinees.

Bron: Webwereld Bron: Techworld