Volgens ECIS misbruikte Microsoft zijn dominantie marktpositie door allerhande client-server protocollen geheim te houden, zodat de concurrentie geen producten kon maken die optimaal samenwerken met bijvoorbeeld Windows Server, Office, Exchange en Sharepoint.

De klacht werd in 2006 ingediend en is jarenlang in vooronderzoek geweest, zonder concrete gevolgen. Tot vorig jaar zomer. Toen beloofde Microsoft dat ook Office een keuzescherm krijgt: bij het installeren van Office (vanaf versie 2010) krijgt de gebruiker een keuzescherm om het default documentformaat (zoals OpenXML of ODF) in te stellen.

Daarnaast maakt de marktleider transparanter hoe andere leveranciers kunnen inhaken op zijn client- en serversoftware. In december 2009 ging de Europese Commissie akkoord met de voorstel van Microsoft.

Browserkeuzescherm

Dit was gelijktijdig met de schikking in de browserzaak tegen Microsoft, waarbij Redmond een browserkeuzescherm beloofde, die dit voorjaar verscheen bij alle Europese Windows-gebruikers met Internet Explorer als default browser.

De lobbygroep van Microsoft-rivalen geeft geen duidelijke reden waarom het juist nu zijn aanklacht intrekt, maar stelt wel de marktleider scherp in de gaten te houden. “Microsoft blijft de markten voor besturingssystemen en office-pakketten domineren en blijft een prikkel houden om deze dominantie te misbruiken. Daarom zullen we streng waken over Microsoft...”, aldus Thomas Vinje, vertegenwoordiger van ECIS, in een verklaring.