Microsoft heeft de top 25 van meestbezochte sites gebruikt voor een snelheidstest van de aankomende versie 8 van de eigen webbrowser Internet Explorer. Tegenstanders in deze race zijn Firefox en Chrome.

Van eerstgenoemde is de huidige Firefox 3.05 gebruikt en niet de nieuwste bèta 3.1, die een compleet vernieuwde, snellere Javascript engine heeft. Van Chrome is versie 1.0 gebruikt. Opera en Safari zijn niet meegenomen in deze test van Microsoft. Het is niet bekend op welke Windows-versie de test is uitgevoerd.

De geteste 25 sites zijn veelbezocht door het grote publiek. Die lijst is opgesteld op basis van meetgegevens van ComScore. Dit omvat kale, bescheiden en zwaar geoptimaliseerde websites als Google.com, Live.com en Wikipedia.org. Daarnaast zijn ook wel complexere homepages meegenomen, zoals YouTube.com, Facebook.com, MySpace.com en Amazon.com.

Laadsnelheid

De laadsnelheid van de pagina’s is gemeten met ‘visuele aanwijzingen’. Dit om te voorkomen dat een browser meldt dat de website geladen is, terwijl er op de achtergrond nog elementen binnenkomen. Voor sommige sites zijn die ‘visual cues’ weer gecombineerd met de mogelijkheid content op de webpagina te gebruiken. Of de site dus klaar is voor gebruik.

Dit doet denken aan de kritiek die Microsoft begin deze eeuw heeft gekregen op sterk verbeterde boot-tijd van Windows XP ten opzichte van Windows 2000. Eerstgenoemde komt eerder met de desktop en de muisaanwijzer in beeld, waarna er nog diverse systeemonderdelen op de achtergrond worden ingeladen. De eindgebruiker kan al wel aan de slag, zij het langzaam want het besturingssysteem is nog deels aan het starten.

Algehele prestatieniveau

De browsertest van Microsoft gaat bewust uit van de algehele laadsnelheid van concrete webpagina’s en niet van browserdelen zoals het draaien van JavaScript-code. IE8 is wat dat laatste betreft flink verbeterd ten opzichte van IE7, maar loopt nog altijd achter op concurrerende browsers. De softwareproducent geeft de resultaten in een rapport van 14 pagina’s. Daarnaast biedt het een online videoverslag van de test.

IE8 laadt volgens deze 'benchmark' twaalf van de vijfentwintig sites het snelst. Chrome volgt met negen stuks en Firefox is hekkensluiter met vier keer de snelste laadtijd. Firefox is wel de snelste voor het laden van Microsoft.com.

Zelf testen?

De testers van Microsoft geven verder weinig details over de gebruikte testmethodieken. Wel is dus duidelijk dat er twee reeksen zijn uitgevoerd, maar weer niet of de eindscore is gebaseerd op een gemiddelde daarvan of alleen de ‘best of’-resultaten weergeeft.

Het downloadbare testdocument bevat wel enkele aanwijzingen om de test zelf uit te voeren. De centrale boodschap is daarbij: “Vertrouw niet op meldingen van een browser, maar ga uit van je eigen ervaringen en reacties.” IE8 komt naar verwachting komende week uit.