Die functionaliteit wordt dan verwijderd uit Word 2007, dat een component is in applicatiepakket Office 2007. Microsoft biedt ook een 'verwijderingspatch' voor Word 2003 en Office 2003. Dit is het gevolg van het verlies in de patentenrechtszaak van custom xml-specialist i4i.

Klanten die de Custom XML-optie van Word voor nieuwe installaties willen gebruiken, moeten dus licenties aanschaffen voor de 'volledige versie' nu dat nog kan. Dit deelt Microsoft mee in een brief aan Office-klanten. Die brief is online gepubliceerd, meldt ict-blog TechFlash.

Huidige behouden

Huidige installaties behouden gewoon de omstreden functionaliteit. Bedrijven in de Verenigde Staten die nieuwe installaties van Office 2007 willen doen, mét de mogelijkheid van custom xml-schema's in Word 2007, moeten licenties aanschaffen voor de 'vervaldatum' van 11 januari. De door de rechter bevolen verwijdering van i4i's gepatenteerde technologie geldt per 11 januari en dus voor licenties die op of na die datum worden aangeschaft.

Patch staat al klaar

Microsoft heeft op de valreep van 2009 al de 'geschoonde' uitvoering van Office 2007 beschikbaar gesteld. Die '2007 Microsoft Office Supplemental Release (October 2009)' is voor oem-partners, zoals pc-producenten, die het kantoorpakket leveren aan eindgebruikers. De patch is verplicht voor alle Amerikaanse klanten.

Overigens stelt Microsoft zelf dat de bewuste functionaliteit van Word 2007 in de praktijk weinig wordt gebruikt. "De mogelijkheid om custom xml-markup te gebruiken, wordt normaliter gebruikt voor geautomatiseerde serververwerking van Word-documenten. Custom XML wordt in de regel niet gebruikt door de meeste eindgebruikers in de wereld", stelt de mededeling bij de patch voor oem's. Dat staat haaks op de doemsvoorspelling van Microsoft dat een verkoopverbod voor Word - met custom xml - zou "leiden tot publieke chaos".