Versie 1709 van Windows 10, de Fall Creators Update, ondersteunt niet langer de nieuwe HEVC, ook bekend als de H.265-codec. Gebruikers die hun systeem hebben bijgewerkt vanaf een oudere versie van Windows hebben geen last van deze wijziging.

Gebruikers die een schone installatie van de Windows 10 Fall Creators Update doen zullen niet langer video's kunnen afspelen die deze codec vereisen. Gebruikers zullen zich moeten aanmelden bij de Microsoft Store en de HEVC Video Extension moeten downloaden. Deze is op dit moment gratis.

De HEVC-codec wordt vooral gebruikt voor het afspelen van 4K-content en wordt ook steeds vaker ingezet voor losse video's met een lagere resolutie. Al het 4K-materiaal dat Netflix aanbiedt gebruikt deze videocodec.

Verschillende gebruikers klagen over deze actie en zeggen dat het een truc is om meer mensen te lokken naar de Microsoft Store, terwijl anderen denken dat het een licentiekwestie is. Microsoft heeft zelf nog niet aangegeven waarom het bedrijf de codec niet langer meer ondersteunt.