Nieuwe pc's hebben straks niet meer de gratis Starter-variant van Office met daarin Word en Excel. Die uitgeklede maar functionele programma's zijn nog van de 2010-versie van Microsofts applicatiepakket. Het bedrijf heeft deze instapsoftware eind 2009 op de markt gebracht, ter vervanging van zijn aparte en qua bestandsformaten niet-compatibele kantoorpakket Works. Starter is met productsleutels, op 'pre-paid' kaarten, te upgraden naar meer volledige Office-applicaties.

Proefversie

Nu, minder dan drie jaar na de introductie, gaat Office Starter Edition weer tenonder. Microsoft doet dit in de aanloop naar Windows 8, maar het wegvallen van de gratis tekstverwerker en spreadsheet gebeurt al voor het huidige Windows 7. Kopers van nieuwe pc's krijgen een downloadlink naar de proefversie van Office aangeboden, meldt het Britse pc-blad PC Pro.

Windows 8 moet in de herfst op de markt komen. Microsoft verwacht dat dan het merendeel van nieuw geleverde pc's geen Office Starter meer heeft, meldt een woordvoerder aan tech-nieuwssite ZDnet. Gebruikers die nu het gratis pakket gebruiken op Windows 7 kunnen die software wel blijven gebruiken als ze hun pc upgraden naar Windows 8. Ze moeten dan wel een update voor Office 2010 downloaden, aldus de Amerikaanse Microsoft-woordvoerder.

Daarnaast bestaat er nog de optie van Office als webapp, wat gratis is voor consumenten maar wat voor zakelijk gebruik wél een Office 2010-licentie vereist. De Office Web Apps (met daarin de applicaties Word, Excel, PowerPoint en OneNote) zijn sinds eind 2010 als op zichzelf staande dienst beschikbaar in Nederland. Kopers van het pc-pakket Office 2010 konden al iets eerder werken met de online-uitvoeringen van de kantoorapplicaties.

Office en touch

Ondertussen werkt Microsoft nog aan een nieuwe versie van zijn kantoorpakket. Dat Office 2013 (versienummer 15) zou dit jaar nog uitkomen, maar volgens rondgaande berichten gebeurt dat ná de komst van Windows 8. Dat nieuwe besturingssysteem heeft een geheel nieuwe interface voor touchbediening, wat de nieuwe Office-versie ook krijgt.

Daarnaast komt Office mee op de aparte uitvoering van Windows 8 voor tablets met ARM-processors. Dit zogeheten Windows RT krijgt een apart ontwikkelde Office-variant. Die is qua functies dan het equivalent van de instapuitvoering Office Home & Student die de softwaremaker al jaren biedt. Microsoft heeft bij de aankondiging van zijn eigen Windows-tablets onthuld dat het op RT meekomende Office wel een Preview betreft, schrijft ZDnet. De Office-software zou dus nog niet af zijn wanneer Windows 8 uitkomt.