De bijdrage van Microsoft aan Project Stonehenge is eerder deze week bekendgemaakt op een blogpost.

Microsoft flirt al langer met open source. Afgelopen zomer verstrekte het bedrijf code aan het PHP-project ADOdb en schonk het 100.000 dollar aan de Apache Software Foundation, een open source consortium dat onder meer verantwoordelijk is voor de Apache webserver.

Ook de nieuwe bijdrage van Microsoft aan de open source-gemeenschap komt uit de koker van de Platform Strategy Group van Sam Ramji. Project Stonehenge is gericht op het ontwikkelen van een aantal voorbeeldtoepassingen die werken met service-oriented architecture (SOA) en zijn gebaseerd op goedgekeurde standaarden van W3C (World Wide Web Consortium) en OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards).

SOA is een softwarearchitectuurmodel waarbij diensten moeten worden losgekoppeld van besturingssystemen, programmeertalen en andere technologie├źn. Hierdoor krijgen ontwikkelaars meer flexibiliteit en kunnen zij grote brokken code in verschillende programma's gebruiken.

Standaarden zijn onontbeerlijk voor het succes van SOA, omdat applicaties op verschillende systemen pas informatie kunnen uitwisselen als er eenduidige protocollen zijn. Volgens Apache moet Stonehenge best practices hiervan tonen aan ontwikkelaars. Het idee voor Stonehenge is afkomstig van WSO2, een bedrijf dat middleware voor SOA's ontwikkelt. Bron: Techworld