De aankomende vervanging van Microsofts im-applicatie (instant messaging) Messenger door VoIP-software Skype was al deels uitgelekt. Geruchten gingen begin deze week rond dat de overgenomen communicatiesoftware samenging met het zelfgebouwde Windows Live Messenger (beter bekend onder de oude naam MSN Messenger).

Niet helemaal weg

De afgelopen maanden is het tekstberichtenverkeer van Skype in toenemende mate verlopen via de Messenger-backend, wist it-nieuwssite The Verge te melden op basis van anonieme bronnen. Daarbij zou de al jaren dienst doende im-client van Microsoft zelf het onderspit delven.

Dit betekent niet letterlijk het schrappen van Messenger als dienst, inclusief de vriendenlijsten die gebruikers hebben opgebouwd. In de officiële aankondiging die Microsoft nu doet, stelt het zijn gebruikers gerust. Bestaande accounts, bij zowel Skype als MSN, zijn samen te voegen.

Microsoft-account

Die fusie resulteert dan in een zogeheten Microsoft-account; een nieuw soort overkoepelend gebruikersaccounts voor de diverse clouddiensten die de softwarereus biedt. Gebruikers van Windows 8 krijgen bij installatie - of ingebruikname - van dat nieuwe besturingssysteem ook de optie van zo'n Microsoft-account. Die log-in zorgt dan voor synchronisatie van gebruikersinstellingen over meerdere computers en tablets met Windows 8.

Gebruikers van Messenger en Skype kunnen hun bestaande accounts samenvoegen: