De Electronic Frontier Foundation heeft het patent van Microsoft al uitgeroepen tot meest belachelijke patent van de maand, maar feit is dat Microsoft al sinds 2006 dat patent in handen heeft. Waarom het gaat? Nou, om dit design:

Jawel, dit design is dus gepatenteerd. En dan vooral het gebruik van het plusje en minnetje aan beide zijden, dat dus blijkbaar uniek en patenteerbaar. De slider is rechtsonderaan het scherm te vinden bij WordPerfect en je kan ermee variaties aanbrengen in elementen en kleuren, door middel van het schuifje.

Designpatenten bron van ergernis

Nu is het patenteren van grafische elementen, user interfaces en andere designvariabelen al jarenlang een onderwerp van heftig debat, waarin Samsung nu zelfs naar het hoogste gerechtshof is gegaan in de Verenigde Staten, nu het meer dan een half miljard dollar moet betalen aan Apple voor designelementen.

De slider in kwestie is niet het enige element waarop Microsoft de zaak tegen Corel heeft gebaseerd. Binnen WordPerfect heeft Corel onder meer ook in de Help-sectie aangegeven elementen van Microsoft Word te gebruiken om gebruikers makkelijker de overgang te laten maken tussen beide tekstverwerkingsprogramma's. Dus Microsoft heeft juridisch gezien zeker een zaak.

De vraag is alleen: waar is de grens binnen design tussen "logische" en "unieke" vormgeving?