De softwaremaker claimt dat TomTom inbreuk maakt op vijf patenten op het gebied van navigatiesoftware. Verder gaat het om drie patenten met betrekkingen tot het bestandssysteem dat draait binnen het Linux-besturingssyteem van TomTom. Microsoft wil gecompenseerd worden voor het gebruikmaken van hun intellectuele eigendom. In de aanklacht eist het bedrijf een bedrag voor 'geleden verlies' en een 'redelijke vergoeding'.

Geen akkoord

Beide partijen praten volgens Microsoft al ruim een jaar over een overeenkomst, zonder tot een akkoord te komen. Daarom heeft Microsoft nu een klacht neergelegd bij de International Trade Commission ( pdf) in de VS en is het tegelijk een civiele zaak gestart ( pdf) bij een rechtbank in Seattle. TomTom heeft nog niet gereageerd op de stappen van Microsoft.

De aanklacht is een nieuwe tegenslag voor het geplaagde TomTom. Dinsdag rapporteerde de navigatiespecialist dat het in het vierde kwartaal van 2008 een negatief resultaat van 989 miljoen euro heeft geboekt.

Reactie TomTom

Tegenover persbureau Reuters ontkent TomTom schuld aan het breken van de patenten en meldt het bedrijf dat het zich ,,zorgvuldig'' zal verdedigen. Microsoft heeft TomTom middels een brief over de aanklacht geïnformeerd.

Beleggers reageerden donderdagochtend negatief op het nieuws. Het aandeel TomTom staat donderdag iets voor 11.00 uur circa 5 procent lager op de Amsterdamse beurs. Martijn den Drijver van SNS Securities zegt tegen ANP dat het in TomTom's belang is om de zaak te schikken en niet een lange strijd aan te gaan met een onzekere uitkomst.