De deal tussen de twee bedrijven is gisteren gesloten en betreft bepaalde toestellen van RIM. Niet het hele productportfolio is dus gecoverd door de licentiedeal. De voorwaarden van deze overeenkomst zijn niet bekend gemaakt. Reikwijdte, waarde en looptijd van de patentbescherming blijven vooralsnog geheim, net als bij eerdere patentdeals van Microsoft.

Verdienen aan FAT

Het bestandssysteem exFAT (Extended File Allocation Table) is ontwikkeld voor flash-drives en is door pc's te gebruiken vanaf Windows XP. Het staat grote opslagcapaciteit en grote bestanden toe en is volgens maker Microsoft zeer geschikt voor het overhevelen van audiovisuele media, bijvoorbeeld tussen pc's en andere elektronische apparatuur. In mei dit jaar heeft Microsoft hiervoor een patentdeal gesloten met Aspen Avionics, producent van vliegtuigelektronica. In augustus is Sharp, maker van consumentenelektronica, gevolgd.

RIM en Microsoft hebben al eerder een licentiedeal gesloten, weet techblog AllThingsD te melden. Dat is voor het ActiveSync-protocol dat synchronisatie verzorgt tussen mobiele apparaten en Microsofts veelgebruikte mail- en agendaserver Exchange. iPhone-maker Apple heeft daar sinds 2008 een licentie op.