Jensen Harris, toenmalig Program Manager bij Microsoft, heeft afgelopen weekend bekend dat hij samen met enkele andere ontwikkelaars geheime puzzels had toegevoegd aan verschillende interne beta's van Windows 8. De ontwikkelaars hadden daartoe besloten nadat zij erachter kwamen dat de dreigende juridische teksten, die standaard op de achtergrond worden geplaatst, geen indruk maakten op mensen die de builds lekken.

"Uiteraard werden de builds met deze achtergrond enkele dagen later gelekt. Wij hadden zelf inmiddels manieren gevonden om bepaalde features te verstoppen. Als de builds zouden worden gelekt, waren de features in elk geval niet zichtbaar. Met die gedachte in het achterhoofd besloten wij de lekken wat leuker te maken," aldus Harris in een serie tweets.


Harris had gehoopt dat testers en gebruikers aan de slag gingen om de puzzels op te lossen, maar kwam er al gauw achter dat men dacht dat deze puzzels onderdeel waren van een beveiligingsmaatregel die Microsoft gebruikte om te achterhalen wie de builds had gelekt, iets wat Harris wegwuift. "Elke pc had dezelfde achtergrond en gebruikers konden deze gewoon wijzigen, verwijderen of vervangen."

Microsoft besloot bij elke nieuwe build iets meer te onthullen van de puzzel om gebruikers op weg te helpen en Harris besloot de achterdocht van lekkers, testers en piraten te voeden.

Op de volgende pagina: complottheorieën en verwarring

Er was ondertussen aardig wat verwarring ontstaan en blijkbaar zochten gebruikers naarstig naar het mechanisme of algoritme dat Microsoft gebruikte om, in combinatie met de achtergrondafbeelding, te achterhalen wie deze builds lekte.

Harris gooide olie op het vuur door in Photoshop te rommelen met wat pixels onderin de afbeelding. Hiermee wilde hij de notie wekken dat er daadwerkelijk een beveiligingsmechanisme actief was.


De volledige oplossing is hier te bekijken.