Microsoft verwacht dat de release to manufacturing (RTM) versie van SQL Server 2008 in het derde kwartaal van dit jaar uitkomt, zo blijkt uit een bericht op het Microsoft-blog The Data Platform Insider. In september ging Microsoft er nog vanuit dat de nieuwe database in het tweede kwartaal verscheept kon worden.

"Ons doel is om een product met de best mogelijke kwaliteit te leveren en we willen simpelweg de tijd gebruiken om die doelstelling te bereiken", schrijft Francois Ajenstat, marketing director voor SQL Server, in het blogbericht.

Tijdens een bijeenkomst op 27 februari zal Microsoft SQL Server 2008 (waarvan de RTM al enkele malen is uitgesteld), Visual Studio 2008 en Windows Server 2008 aan de wereld tonen. Bij die gelegenheid zal Microsoft een CTP van SQL Server 2008 uitbrengen met alle nieuwe features. In het tweede kwartaal volgt vervolgens de release candidate (RC).

De vertraging van SQL Server 2008 stelt overigens maar weinig voor in vergelijking met het lange wachten op SQL Server 2005. De release van SQL Server 2005 werd geplaagd door diverse vertragingen (met name als gevolg van security-problemen). De lancering van die database gebeurde uiteindelijk twee jaar later dan gepland.

Microsoft beloofde beterschap en nam zich voor om SQL Server 2008 binnen 24 tot 36 maanden na SQL Server 2005 uit te brengen. "We liggen nog altijd op schema om dat doel te halen", aldus Ajenstat.

Bron: Techworld