Microsoft zal geen nieuwe malware-signatures verstrekken voor haar eigen Security Essentials software nadat zij Windows 7 over vijf weken met pensioen heeft gestuurd.

"Nee, uw Windows 7-computer wordt na 14 januari 2020 niet meer beschermd door MSE (Microsoft Security Essentials)," zei het bedrijf in een support-document "MSE is uniek voor Windows 7 en volgt dezelfde levenscyclusdata voor ondersteuning.”

Security Essentials, een gratis antivirusprogramma (AV) dat in 2008 werd gelanceerd, was oorspronkelijk alleen voor consumenten. In 2010 breidde Microsoft de licentie echter uit naar het MKB, ( bedrijven met 10 of minder pc's). De licentie is in 2010 uitgebreid naar kleine bedrijven. Twee jaar later werd MSE vervangen door Windows Defender met de lancering van Windows 8.

Windows Defender zit tegenwoordig in elke moderne versie van Windows, behalve Windows 7, die nog steeds is uitgerust met MSE.

Wij speculeerden eerder dat Microsoft MSE zou blijven updaten, zelfs na de pensionering van Windows 7. Die voorspelling was gebaseerd op het gedrag van Microsoft vijf jaar geleden, toen het bedrijf malware-signature updates voor Windows XP-gebruikers van MSE bleef uitrollen in de maanden na de pensionering van het besturingssysteem in april 2014.

Wij hadden geen rekening gehouden met het feit dat MSE in 2014 nog steeds een grote groep gebruikers en/of potentiële gebruikers had, die met Windows 7 draaiden. Omdat Microsoft nog steeds verplicht was om MSE-signature updates voor Windows 7 te produceren, was er geen of weinig extra werk nodig om dezelfde updates naar XP te pushen. Dat is nu niet het geval; Windows 7 is het eindstation voor MSE.

Het zou zonder twijfel in het belang van Microsoft zijn om na 14 januari door te gaan met het updaten van MSE op Windows 7; onbeschermde systemen vormen een bedreiging voor het Windows-ecosysteem als geheel, maar Microsoft heeft dat vermoedelijk afgewogen tegen zijn wens om klanten ertoe aan te zetten te upgraden naar Windows 10.