Dat houdt in dat retailers binnen een jaar van nu geen pc’s met het populaire besturingssysteem daarop voorgeïnstalleerd ontvangen van Microsoft. Hetzelfde geldt voor licenties voor OEMs (Original Equipment Manufacturers). In de praktijk blijkt de verkoop echter nog wel even door te gaan, gezien de ruime voorraden die grote verkooppartijen doorgaans aanleggen.

Haast maken

Toch is de deadline, ontdekt door Webwerelds zustersite Computerworld, een teken aan de wand. Microsoft heeft sinds 2010 een nieuw beleid ingevoerd waarbij het een jaar na de introductie van een nieuw OS stopt met de verkoop van zijn voorganger aan retailers, terwijl het leveren van licenties aan OEMs dan nog twee jaar krijgt.

Microsoft wil de verkoop van oude versies stap voor stap ontmoedigen, en heeft in dat kader Windows 7 ook alvast uit de eigen online winkel gehaald. Daarbij mag verwacht worden dat grote pc-spelers zoals Lenovo, HP en Dell vanaf 30 oktober 2014 Windows 8 of hoger standaard gaan leveren.

Die andere deadline...

Het populaire Windows 7 blijft echter nog lang leven. De ondersteuning vanuit Redmond gaat nog door tot 14 januari 2020. Vooralsnog blijft die andere deadline dan ook meer hangen. Want op 8 april aanstaande stopt de support voor XP volledig. Dat betekent dat gebruikers, zowel privé als zakelijk, risico’s gaan lopen bij virussen en nog onbekende zero-days. Veel bedrijven en consumenten blijken echter verstokte XP-gebruikers.

Lees ook: Microsoft zet verstokte XP-gebruikers klem

Update 9-12-'13: Microsoft heeft de lifecycle-pagina aangepast. Daarbij zijn de einddata van Windows 7 geschrapt en vervangen door "nog te bepalen." Webwereld heeft Microsoft om opheldering gevraagd.