Volgens de Britse onderzoeker Netcraft is IIS inmiddels goed voor 36,2 procent van alle actieve websites. Het gaat hierbij om sites die actief worden gebruikt en dus niet om geregistreerde domeinnamen.

Apache ligt met 48,4 procent nog een flink eind voor, maar verliest wel in rap tempo marktaandeel. Terwijl Microsoft vorige maand 2,6 miljoen websites kon toevoegen, raakte Apache er bijna een miljoen kwijt.

"Als Microsoft in dit tempo door blijft gaan, kan het bedrijf het gat met Apache in 2008 dichten", voorspelt Netcraft. De opmars van IIS is opmerkelijk, omdat Apache sinds maart 1996 op de eerste plaats heeft gestaan in het overzicht van populaire webserversoftware.

In november 2005 maakte 71 procent van de actieve sites gebruik van Apache, meer dan 50 procentpunt meer dan het marktaandeel van IIS op dat moment (20,2 procent).

Apache verliest op dit moment behalve aan Microsoft ook marktaandeel aan Google (nu 4,4 procent van alle sites via zijn gehoste diensten) en aan Lighttpd (1,2 procent). Bron: Techworld