Windows Essentials (voorheen bekend als Windows Live Essentials) was een verzameling multimedia- en communicatie-applicaties speciaal voor Windows XP en hoger. Het pakket zag het levenslicht in 2006 en bevatte onder andere MSN messenger, Photo Gallery, Windows movie maker en Live mail.

Het pakket heeft door de jaren heen wel wat wijzigingen ondergaan. MSN messenger is vervangen door Skype en het later toegevoegde Skydrive werd Onedrive.

Microsoft vindt het niet langer nodig dit pakket aan te bieden en heeft aangegeven de ondersteuning in januari van 2017 te beeindigen. Voor bijna elke applicatie in het pakket is een moderner alternatief beschikbaar in Windows 10.

  • Skype wordt standaard meegeleverd met Windows 10
  • Windows Live Mail is niet meer relevant wegens de beschikbaarheid van de Mail, Calendar en People apps in Windows 10 (Al hebben deze apps nog niet alle functionaliteit die Windows Live Mail had)
  • Photo Gallery kan worden vervangen door Windows 10's Photo app (al heeft ook deze app nog niet alle functionaliteiten die de Photo Gallery had.)
  • Windows Live Writer is geforked en gata verder door het leven als gratis open source app genaamd Open Live Writer.
  • OneDrive zit standaard in Windows 10 evenals Family Safety.

Er is nog geen alternatief beschikbaar voor Windows Movie Maker maar Microsoft heeft aangegeven dat daar nog aan wordt gewerkt.