De beslissing is ingegeven door verzoeken van overheden die graag willen dat Microsoft-producten ODF ondersteunen, zoals de Belgische en Deense nationale overheid en de autoriteiten van de Amerikaaanse staat Massachusetts.

Microsoft meldt dat Office 2007, dat begin volgend jaar verwacht wordt, menu-opties zal bevatten voor XML, ODF en Adobe's PDF-formaat. De ODF-ondersteuning is aanwezig in Word, Excel en Powerpoint, de meestgebruikte Office-applicaties.

Een prototype van de 'vertaler' voor Word 2007 is sinds woensdag beschikbaar via Sourceforge.net, onder de BSD-licentie. Een definitieve versie van de Word-translator zal eind 2006 beschikbaar komen. De ODF-vertaler voor Excel en Powerpoint volgt in 2007, aldus Microsoft.

Het bedrijf meldt dat de translators ook als compatibility-pakketten te downloaden zullen zijn voor oudere Office-versies. Wat de oudste Office-versie is die daarbij wordt ondersteund, is niet bekendgemaakt. De ODF-vertaler wordt ontwikkeld in samenwerking met partnerbedrijven zoals het France Clever Age, het Indiaase Aztecsoft en het Duitse Dialogika.

De beslissing van Microsoft om het ODF-formaat te ondersteunen is opvallend, omdat het bedrijf zich eerder uitsprak tegen ODF, en de voorkeur gaf aan het ontwikkelen van het eigen Open XML-formaat. Bron: Techworld