“We kondigen belangrijke veranderingen aan om onze producten opener te maken voor zowel klanten, partners als open source leveranciers”, zo liet CEO Steve Ballmer weten. “We zetten belangrijke stappen op het gebied van interoperabiliteit.”

Door API’s en documentatie gratis beschikbaar te stellen, hoopt Microsoft open source ontwikkelaars aan zich te binden. Ook het patentenbeleid van Microsoft gaat op de schop. Microsoft kondigt een convenant aan waarin staat dat software-ontwikkelaars niet worden vervolgd en de communicatieprotocollen gewoon gratis kunnen gebruiken. Ontwikkelaars van commerciële software moeten uiteraard wel een vergoeding betalen.

Onder het plan vallen alle grote pakketten en hun toekomstige incarnaties: Windows Server 2008, Vista, het .NET framework, SQL Server 2008, Exchange Server 2008, Office Sharepoint Server 2008 en, uiterst cruciaal, Office 2007.

Open verbindingen

Als eerste noemde Ballmer ‘open connections’ voor alle volumeproducten van Microsoft. Microsoft gaat documentatie voor API’s en communicatieprotocollen beschikbaar stellen via zijn website. Software-ontwikkelaars kunnen deze API’s gebruiken om een brug te slaan naar de volumeproducten van Microsoft.

Een tweede punt in het ‘open plan’ van Microsoft heeft te maken met ‘dataportabiliteit’, oftewel het opengooien van documentformaten. Microsoft stelt nieuwe API’s in het vooruitzicht voor Word, Excel en PowerPoint die ervoor moeten zorgen dat documenten ook in de toekomst benaderbaar blijven. Ontwikkelaars krijgen daarmee meer middelen in handen om interoperabiliteit met de bestandsformaten in hun software te voeren.

Juist op dit punt krijgt Microsoft de laatste tijd veel kritiek te verduren, zoals het ook ondervindt met de poging om OOXML door de ISO te krijgen. Vorige week zei Microsoft open source woordvoerder Hans Bos tijdens een informele ontmoeting dat de OOXML-standaardisatie juist bedoeld was om van het slechte imago van Microsoft op het gebied van interoperabiliteit af te komen. Komende week begint een nieuwe stemmingsronde om OOXML als ISO-standaard aangemerkt te krijgen.

Bron: Techworld