Het downgraderecht van Vista naar XP is nu net met ongeveer een jaar verlengd. Het omvat daarmee ook Vista-opvolger Windows 7. Het is nog de vraag wat dit betekent voor de ondersteuning van het inmiddels zeven jaar oude XP. “We kijken nu wel naar de support”, zegt Olivier van Noort, product manager Windows voor de zakelijke markt.

6 maanden

“We willen ervoor zorgen dat klanten nog gewoon XP kunnen gebruiken. Ook in de toekomst. Daarom bieden we een downgrade van 7 Pro naar XP Pro. Dat doen we voor minstens 6 maanden na de lancering van Windows 7.” Daarmee is het downgrade-recht dus niet voor onbepaalde tijd. "Dat is ook gezien het aantal XP-pc's dat naar verwachting nog in gebruik is tegen de tijd dat Windows 7 uitkomt."

Wanneer de Vista-opvolger verschijnt, is officieel nog niet bepaald. Microsoft houdt vast aan het eerder geuite tijdsschema: “binnen drie jaar na de algemene beschikbaarheid van Vista”. Berichten dat 7 dit jaar nog uitkomt, blijven met regelmaat opduiken.

De algemene support voor Vista-voorganger XP staat gepland om komende week te vervallen. Het besturingssysteem valt dan onder de extended support, waarbij alleen security-fixes nog gratis verkrijgbaar zijn. Die betaalde ondersteuning loopt dan tot april 2014. Van Noort zegt nu dat de overgang naar de extended support-fase nog bekeken wordt.

Klein verschil?

Van Noort legt uit dat het verschil tussen mainstream en extended support voornamelijk van belang is als gebruikers een probleem met de software hebben. Hij schat de kans – of het risico – daarop vrij laag in.

Bedrijven hechten vaak wel veel waarde aan support. Bij een in de winkel aangeschaft product hebben consumenten recht op twee supporttelefoontjes. Bij meelevering op pc’s is de support een taak van de leverancier, vertelt Van Noort.

Windows-component

XP-updates die niet gerelateerd zijn aan security, zijn straks dus alleen tegen betaling verkrijgbaar. Dit geldt echter niet voor bijvoorbeeld het .NET-raamwerk. “Dat is een additioneel component, bovenop Windows.”

Nieuwe versies daarvan zijn de verantwoordelijkheid van het .NET-ontwikkelteam, legt Van Noort uit. Dat omvat ook de beslissing een toekomstige versie niet of juist wel uit te brengen voor XP.

Daarbij kan dan weer een andere supportcyclus voor die producten gelden. Ook Internet Explorer, officieel geïntegreerd onderdeel van Windows, heeft een eigen planning voor de ondersteuning. Zo verwijst Microsoft voor IE7-support door naar de ondersteuning voor Service Packs. Versie 8 van die webbrowser is net uit, ook voor XP.