Zdnet ontdekte nieuwe vacatures bij Microsoft waarin verwijzingen staan naar Windows Blue en Windows Phone Blue. Microsoft gebruikt de codenaam Blue voor de volgende grote updates van Windows en betekent de start van een jaarlijkse updatecyclus. Dit zijn dan geen grote nieuwe versies, maar lichte en goedkope updates.

Startscherm en Excel MX

De eerste vacature is voor een medewerker in het Core Experience-team dat werkt aan verbeteringen in het startscherm, de levenscyclus van apps, beheer van vensters en personalisatie. Windows Blue zal deze componenten van het besturingssysteem bijschaven, zodat de algehele gebruikservaring van Windows erop vooruitgaat.

In een andere vacature staan ook verwijzingen naar Windows Phone Blue en Excel MX. Dat laatste is een nieuwe voor aanraakbediening aangepaste Metrostijl versie van Excel waar Microsoft ook aan werkt.

Apple achterna

De eerste update voor Windows 8 zou al later dit jaar kunnen uitkomen. Microsoft zal de update zeer goedkoop maken of zelfs gratis aanbieden, stelden anonieme bronnen tegenover de site The Verge vorig jaar. Microsoft volgt met het versneld uitbrengen van nieuwe releases zijn steeds grotere concurrent Apple. Dat bedrijf vernieuwt zijn computerbesturingssysteem Mac OS X relatief vaak, met relatief kleinere releases.

Ontwikkelaars

Microsofts versnelde releasecyclus zou niet alleen eindgebruikers maar ook developers raken. Volgens plan Blue wordt de Windows-ontwikkelkit (SDK) waarmee ontwikkelaars applicaties maken ook bijgewerkt voor de nieuwe release. Daarbij wordt de vorige SDK afgewaardeerd en weigert Microsoft apps die alleen zijn ontwikkeld voor het dan 'oude' Windows 8. Bestaande apps blijven wel gewoon draaien op het vernieuwde Windows.