De aankomende variant van Windows 8 voor ARM-processors heeft een eigen uitvoering van Office 2013 ingebakken. Dat is de variant van het veelgebruikte kantoorpakket voor thuisgebruik en studenten. De daarvoor geldende gebruikslicentie staat niet toe dat de software dienst doet voor zakelijke doeleinden. Dit geldt ook voor nonprofit-gebruik en alle activiteiten waar omzet mee wordt gemaakt.

BYOD, tegen meerprijs

Gebruikers, of hun werkgevers, moeten voor zakelijk gebruik dan eerst een 'hogere' Office-licentie aanschaffen. Dat kan de variant zijn voor thuisgebruik en mkb, of de nog uitgebreidere professional-variant. Beide zijn duurder dan de variant Home and Student; van ruim honderd tot vele honderden euro's.

In het geval van Windows RT is de instapvariant van Office inbegrepen in de aanschaf. De speciale ARM-uitvoering van Windows 8 is niet los verkrijgbaar. Het komt alleen voorgeïnstalleerd op apparaten, zoals de eigen Surface RT-tablet van Microsoft die het vanaf 499 dollar in de markt zet.

Bèta meegeleverd

Op het releasemoment (26 oktober) van Windows 8 en RT heeft laatstgenoemde een proefversie van Office 2013 aan boord. Het nieuwe applicatiepakket van Microsoft is namelijk nog niet geheel af. Zodra dat medio november wel het geval is, krijgen apparaten met Windows RT de definitieve release als update.

Wat betreft inzet voor werk brengt de verplichte licentie voor een bedrijfsvariant van Office geen nieuwe, nog te installeren software. Het gaat simpelweg om permissie voor het zakelijke gebruik van de reeds op RT-tablets aanwezige software. Microsoft heeft dit bevestigd aan Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com. Dit nadat analist Mary Jo Foley de kleine lettertjes in de voorwaarden had ontdekt.

Duurder Office 2013

Het bijbetalen voor 'zakelijk Office' bedraagt dus honderd tot honderden euro's. Bovendien is het nieuwe Office 2013 duurder dan de huidige 2010-versie voor losse installaties. Microsoft pusht gebruikers naar een abonnement op zijn clouddienst Office 365. Die SaaS (software as a service) van Microsoft geeft ook permissie gebruik van applicaties uit het Office 2013-pakket.

De prijsverhoging lijkt op het eerste oog mee te vallen, maar het verschil zit in het aantal computers waarop de software gebruikt mag worden, per gebruiker. De licentie van Office 2010 Home & Student is voor drie pc's, terwijl Office 2013 maar op één pc mag worden geïnstalleerd.

Geldt ook voor webapps

De vereiste voor een 'hogere', betaalde licentie heeft eerder al de kop opgestoken bij de Office-webapps die Microsoft aan bedrijven biedt. Voor alle gebruikers die zakelijk die online-productiviteitsapps benutten, is een volumelicentie voor de Office-software nodig. De SaaS vereist wel de aanschaf van software. Dit geldt ook voor Linux-gebruikers voor wie het lokaal te installeren Microsoft-pakket niet eens bestaat.

Lees op Computerworld het artikel 6 argumenten tegen een Windows RT-tablet