Dr. Keith Leffler, econoom bij University of Washington, is opgeroepen als getuige-deskundige in de 'class action' zaak van boze consumenten tegen Microsoft. De gedupeerden vinden dat ze erin zijn geluisd door Redmond. Ze kochten een pc met Vista Capable sticker erop, maar die bleek niet krachtig genoeg om Vista Premium te draaien.

19,4 miljoen pc's

De sticker werd door Microsoft in moeizaam overleg met pc-bouwers in het leven geroepen om de pc-verkoop in aanloop naar de introductie van Vista op peil te houden. Dat is gelukt, zo berekende Leffner in een onderzoek. In de negen maanden voordat Vista uitkwam heeft Microsoft 1,505 miljard dollar aan XP licenties binnengehaald op computers die echter niet klaar waren voor Vista Premium. In de VS zijn er in die periode 19,4 miljoen van deze pc's verkocht, aldus Leffner. Microsoft heeft nog niet gereageerd op de bevindingen van de econoom.

Genant

De Vista Capable-rechtszaak is een behoorlijk pijnlijk voor Microsoft en zijn OEM-partners. Eerder kwam al genante correspondentie aan het licht tussen Microsoft managers, vertegenwoordigers van onder meer Intel en HP en ook Steve Ballmer.

Onder druk van Intel verlaagde Microsoft de hardware eisen voor de Vista Capable sticker, tot woede van HP. Onlangs besloot de rechter dat ook Ballmer onder ede moet getuigen. Hij ontkent van de details rondom de Vista sticker op de hoogte te zijn geweest.