Naast de ontwikkeling van de nieuwe stuurprogramma’s, stelt Microsoft ook de code ervan open onder de GPL (GNU Public License), waardoor de drivers opgenomen kunnen worden in de Linux-kernel en ontwikkelaars er verbeteringen in kunnen aanbrengen. Het gaat om 20.000 regels aan broncode voor Linux. De stap van het bedrijf zou passen in een bredere trend die Microsoft dwingt samen te werken met de open-source gemeenschap. Eerder gaf Microsoft al broncode weg onder eigen open source licenties, maar voor het eerst draagt het concern nu direct bij aan de Linux-kernel.

Binnenkort in distributies

De toevoeging van de Microsoft-code werd aangekondigd door Linux-kernel ontwikkelaar Greg Kroah-Hartman in de mailinglist rond de kernel. Hij zei dat er vele maanden over deze stap was gediscussieerd en kondigde aan dat de drivers snel gereed gemaakt zullen worden voor integratie in de mainstream kernel. Volgens Microsoft-strateeg Sam Ramji snijdt het mes aan meerdere kanten. “Zowel gebruikers als Microsoft als Linux-distributies zullen hiervan profiteren. Linux zal nu veel beter draaien als gast-systeem onder een Windows Server 2008-host.”

Volgens critici heeft Microsoft eigenbelang in het achterhoofd. Zo zou de Linux-ondersteuning voor Hyper-V niet meer dan een benodigde, ver van tevoren bedachte feature van de virtualisatiesoftware zijn. Bovendien zou het uitsluiten van Linux niet helpen om Hyper-V competitief te laten zijn tegen commerciële oplossingen als VMware.

Dreiging van patenten

Microsoft heeft een slechte naam als het gaat om Linux en open source. In een recente oproep van The Free Software Foundation wordt aangegeven dat Microsoft niet vertrouwd kan worden vanwege de patentaanklachten van het bedrijf tegen de gemeenschap in het verleden. In 2007 claimde Microsoft namelijk dat de Linux-kernel 235 patenten had geschonden, maar weigerde te specificeren welke dat precies waren. In 2006 riep Steve Ballmer al dat hij ‘compensatie’ als gepaste oplossing zag en werden verschillende Linux-verkopers gedwongen een convenant te tekenen.

Recentelijk heeft het bedrijf TomTom aangeklaagd aangeklaagd voor een schending van de patenten op het FAT-bestandssysteem dat TomTom gebruikte in combinatie met Linux. De zaak is inmiddels geschikt, maar de Linux Foundation adviseert toch het door Microsoft gepatenteerde FAT te mijden. Bron: Techworld