In de eerste helft van 2009 zal het bedrijf Office Service Pack 2 uitbrengen, waarin de ondersteuning is meegenomen, meldt InfoWorld. Naast ondersteuning voor ODF v1.1, zal de service pack ook ondersteuning voor PDF/A en XPS (XML Paper Specification) toevoegen. Wanneer de service pack is geïnstalleerd binnen Office 2007, wordt het mogelijk om documenten vanuit het pakket op te slaan als ODF, PDF en XPS, iets dat voorheen alleen maar mogelijk was met een extra plug-in.

Kritiek

Office 2007 ondersteunt nog uitsluitend de eigen Open XML standaard van Microsoft. Vooral de standaardisatieprocedure bij de International Organization for Standardization (ISO) leverde flink wat commotie op, omdat het formaat concurreert met het open document format (ODF) dat wordt gesteund door onder meer IBM en Sun Microsystems.

Omdat ODF al in 2006 werd erkend als ISO-standaard, beschouwen Microsoft-critici OXML als overbodig. Desondanks werd OXML afgelopen april goedgekeurd.

Geen ondersteuning voor OOXML

Ironisch genoeg heeft Microsoft laten weten met de service pack geen ondersteuning toe te voegen voor de huidige ISO-standaard voor OOXML, maar dit pas te doen in de volgende versie van Office. Wanneer dit pakket zal worden uitgebracht is nog niet duidelijk, maar tot die tijd zal Office een oudere variant van het OOXML bestandsformaat ondersteunen.

Koerswijziging

Microsoft is druk bezig om zich te profileren als bedrijf dat volledig achter open bestandsformaten staat. De steun voor het alternatieve bestandsformaat, en weigering om ODF direct in Office te ondersteunen, werd daarom als tegenstrijdig gezien. De felle kritiek uit verschillende richtingen, in combinatie met de aanhoudende kritiek van de EU, lijken het bedrijf ertoe bewogen te hebben om de koers te wijzigen.

Interoperabiliteit

Zo heeft het Microsoft gisteren laten weten dat het zich aansluit bij de technische commissie van de Organization for the Advancement of Structured Information Standards (OASIS), een organisatie die werkt aan de volgende versie van ODF. Daarnaast sluit het bedrijf zich aan bij de werkgroep ISO/IEC (International Electrotechnical Committee) om een bijdrage te leveren aan het onderhoud van ODF en het verbeteren van de interoperabiliteit tussen ODF en andere goedgekeurde bestandsformaten.

Bron: Webwereld Bron: Techworld