Microsoft introduceerde zijn 'alternatief' voor de op cmd.exe gebaseerde command shell voor Windows Vista en Longhorn Server dinsdag op de Teched-conferentie in Barcelona.

Beheerders kunnen met de tool bijvoorbeeld de datum en tijd synchroniseren tussen verschillende werkstations. De scriptingtechnologie, die voorheen de codenaam 'Monad' droeg, is klaar voor het toekomstige Exchange Server 2007 en System Center Operations Manager (voorheen Microsoft Operations Manager of MOM).

Windows Server

Microsoft brengt deze week ook een release candidate uit van het tweede service pack voor Windows Server 2003 (R2) en voor Windows XP Professional x64 Edition.

Het tweede service pack, dat diverse beveiligingsupdates en fixes omvat, wordt ter beschikking gesteld via het Customer Preview Program. De definitieve versie verschijnt in het eerste kwartaal van 2007.

SMS 2003 R2

Ook Systems Management Server (SMS) 2003 R2 – Microsofts pakket voor softwaredistributie, patchmanagement en licentiebeheer – krijgt op korte termijn een upgrade.

Het derde service pack voor SMS 2003, dat in het eerste kwartaal van 2007 verschijnt, biedt volgens Microsoft volledige ondersteuning voor Windows Vista. Daarnaast integreert Microsoft voor het eerst de tool van – het in april aangekochte bedrijf – Assetmetrix, waardoor SMS over gegevens van meer dan 100.000 softwaretitels beschikt.

Verder bevat het derde service pack een verbeterde 'inventory agent' die beheerders in staat stelt het processorverbruik af te lezen en de aansluiting van usb-apparaten te detecteren. Bron: Techworld