Microsoft is in april dit jaar veroordeeld voor het schenden van een patent op het activeren van software. Patenthouder Uniloc heeft toen door de jury een schadevergoeding van 388 miljoen dollar toegewezen gekregen. De Windows-producent moest dat bedrag betalen.

Die boete is nu van de baan, net als de veroordeling zelf. Deze patentzaak loopt al sinds 2003. Sinds het begin hebben beide partijen tussentijds beide kleine overwinningen geboekt, die ze ook wederzijds weer hebben aangevochten. Microsoft gebruikt productactivering voor de consumentenuitvoeringen van Windows en voor applicatiepakket Office. Het wil daarmee softwarepiraterij bestrijden.

Verkoopverbod Word

Ondertussen loopt er nu nog een andere belangrijke patentenzaak voor Microsoft. De softwareproducent is in beroep gegaan tegen de overwinning van i4i. Dat Canadese bedrijf heeft een patent op 'custom xml'-technologie die worden geschonden door tekstverwerker Word. De rechter in Texas heeft dat bepaald en ook een verkoopverbod op Word opgelegd, wat een component is in Office. Microsoft vecht nu zowel die veroordeling als het patent zelf aan. Het verkoopverbod is hangende het hoger beroep overigens wel van de baan.